Barić: Čini mi se da Zelenski nije očekivao napad

26.02.2022.

11:43

Autor: HRT/I.B.

Robert Barić, stručnjak za sigurnost s Fakulteta političkih znanosti

Robert Barić, stručnjak za sigurnost s Fakulteta političkih znanosti

Foto: HTV / HRT

Situaciju na prvim crtama bojišta komentirao je u našoj specijalnoj emisiji stručnjak za sigurnost Robert Barić.

Docent Robert Barić, stručnjak za sigurnost s Fakulteta političkih znanosti, gostujući na HTV-u, rekao je da je ovo tek treći dan ruske invazije na Ukrajinu, akcije koja će trajati barem 10-20 dana.

- Barem do 15. ožujka, kada počinje jačati vjerojatnost proljetnog topljenja rasputice, kada će se operacije morati privremeno zaustaviti, barem kopnene. I stoga ruska strana želi ostvariti što je moguće više ciljeva. Situacija je malo pomiješana. Očito je da ruski planovi na sjeveru ne idu kako treba, no na jugu je situacija potpuno drugačija - izgleda da tamo ispunjavaju svoje ciljeve, ocijenio je.

Putinova propaganda

- Što se zapravo dogodilo u ova dva dana? Očito je da Putin želi neutralizirati ukrajinsku vojsku uz što je moguće manje nanošenja štete ekonomskoj i transportnoj strukturi zemlje. A i njemu je važno zbog njegove propagande da on pokaže da on oslobađa ukrajinski narod od tih bandita, nacista, koji su izdali ukrajinski narod, smatra Barić.

- Protuzračnom sustavu Ukrajine nanesena su ozbiljna oštećenja. Mi nismo vidjeli aktivnost sustava srednjeg i velikog dometa. Većina radara je oštećena ili uništena - ti sustavi su neaktivni ili neutralizirani ili se skrivaju i pokušavaju djelovati, to još treba vidjeti. Ono što Rusija nije mogla učiniti su laki sustavi, protuzračno topništvo i laki raketni sustavi. I to se vidjelo kad su napali aerodrom Hostomel, zapadno od Kijeva, prvi dan. Tome je bio cilj da se, ako ništa drugo, pripremi osnova i pomogne glavni logistički napor koji ide kopnom. Izveden je helikopterski desant s 30 plus helikoptera. Teško je rekonstruirati. Čini se da su već tada zadobili gubitke. Ukrajinska je strana izvela udar po helikopterima, kad su se spuštali, kad su najranjiviji. Poslije su bile borbe. Potisnuti su. Jučer je došlo do kopnenog napredovanja mehanizirane postrojbe. Ništa još ne znamo, pokušavamo rekonstruirati. Hostomel je toliko oštećen da se u ovom trenutku ne može koristiti, rekao je.

- Ukrajinska vojska se nosi dosta dobro s obzirom na uvjete u kojima se našla. Međutim, osnovni je problem taj, posebno na sjeveru, meni se čini da Volodimir Zelenski zapravo nije očekivao da će doći do napada. I nije napravljena opća mobilizacija i raspored ukrajinske vojske. Ili ne u potpunosti. Jer bi jednostavno takav korak bio ekonomski... Ne znam bi li to Ukrajina mogla podnijeti - na što je ruska strana računala, istaknuo je Barić. 

Robert Barić, stručnjak za sigurnost s Fakulteta političkih znanosti

Robert Barić, stručnjak za sigurnost s Fakulteta političkih znanosti

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!