Bartulica: Imamo zarobljenu državu; Orešković: To je definicija totalitarnog režima

18.02.2023.

10:47

Autor: HRT/R.S.

Stjepan Bartulica i Dalija Orešković

Stjepan Bartulica i Dalija Orešković

Foto: HTV / HRT

Saborski tjedan završio je jučerašnjim burnim glasovanjem, među ostalim, o smjeni Nataše Novaković, predsjednice Saborskog odbora za sukob interesa. HDZ-ova većina je smijenila Novaković koju će naslijediti Aleksandra Jozić Ileković bivša savjetnica nekadašnjeg ministra Lovre Kuščevića. Ovu, ali i druge aktualne teme, prokomentirali su Dalija Orešković, saborska zastupnica, Centar i Stjepo Bartulica, Domovinski pokret. 


Dalija Orešković, saborska zastupnica, Centar uputila je javnu poruku Nataši Novaković i dala joj podršku poručujući da može hodati uzdignute glave i biti ponosna na sebe. 

-  Ja sam joj prije svega zahvalna što je u tih pet godina, kada je bilo očigledno da politika na razne načine vrši pritisak na to tijelo s tendencijom da ga eutanazira i guši, nastojala sačuvati standarde koji su izgrađeni u prethodnom mom sazivu. U tom smislu ona je odradila sjajan posao, i ako joj itko ima razloga biti zahvalan, onda sam to ja jer je na neki način nastavila graditi koliko je mogla ono što sam ja započela, za HRT je rekla Dalija Orešković. 

Stjepo Bartulica, Domovinski pokret, istaknuo je da se Povjerenstvo trudilo biti dosljedno u rješavanju slučajeva, ali vladajuća većina duže vrijeme pokušava umrtviti to tijelo. 

- Sve što na neki način smeta HDZ-u i što može biti točka koja nije pod kontrolom očito to nije moglo tako i dalje ostati. Imamo situaciju gdje i mediji, građani ne pridaju veliku pažnju radu tog povjerenstva jer više nema "zubi" da potakne bitne promjene u politici, rekao je Stjepo Bartulica.

Bartulica: Imamo zarobljenu državu 


Bartulica je objasnio da je tijelo kao takvo izgubilo na relevantnosti i da nije sporna Aleksandra Jozić Ileković


- Imamo zarobljenu državu, dakle od jedne stranke imamo institucije koje su uglavnom u službi interesa jedne stranke. Nije dobro i svako tijelo koje može zadržati neovisnost u radu, mislim da trebamo pozdraviti i poticati, istaknuo je Bartulica. 

Orešković: Država je na nacionalnoj razini u potpunosti pod kontrolom jedne političke stranke


Orešković se nije složila s kolegom te je istaknula da Hrvatska nije više zarobljena država i da je to bila na početku mandata Andreja Plenkovića


-  Sada imamo situaciju da je država na nacionalnoj razini u potpunosti pod kontrolom jedne političke stranke koja ne priznaje i ne poznaje granice svojih ovlasti, a što je to nego definicija jednog totalitarnog režima, dodala je. 


Zastupnica je objasnila i da su oporbi puna usta korupcije, ali da kada treba glasati, veliki broj zastupnika nije u sabornici. 


-  Kako se protiv korupcije bori? Jačanjem institucija. Jučer je prevelik broj zastupnika sebi uzeo za pravo da ne bude u sabornici prilikom glasanja o novim članovima povjerenstva, istaknula je Orešković.


Pogledajte ostatak razgovora o aktualnim temama: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!