Barušić u Dnevniku HTV-a: Svi se plašimo dana koji slijede

03.11.2021.

19:19

Autor: Dnevnik/D.M./HTV

Zoran Barušić

Zoran Barušić

Foto: HRT / HTV

- Naša je klinika već danima i tjednima puna bolesnika. I danas smo na gotovo stotinu bolesnika. Imamo i osmero hospitalizirane COVID pozitivne djece različitih kliničkih slika i različite dobi. Trenutno nemamo djece koja su takvog zdravstvenog stanja da zahtijevaju mehaničku ventilaciju, izjavio je u Dnevniku HTV-a Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Barušić je kazao kako je borba za svaki bolnički krevet prisutna svakodnevno. Naročito je veliki pritisak na jedinicu intenzivnog liječenja gdje koji su bolesnici koji su u ovome četvrtom valu mlađe životne dobi, naglasio je.

Na pitanje hoće li bolnice biti primorane prijeći na hladni pogon ako se nastavi ovako veliki trend novooboljelih kazao je da "se boji da će se morati raditi daljnja reorganizacija zdravstvenog sustava".

Teži scenarij nije isključen

- Posebno me brine kako će se u tim uvjetima pružiti adekvatna pomoć onima koji su COVID negativni a trebaju bilo kakav dodatni zahvat obradu ili liječenje. Vjerujem da će se od strane svih nadležnih institucija naći rješenje za, teoretski - ono što nam se može događati idućih tjedana, a što nije isključeno. Temeljem ovoga što se sada događa - svi se plašimo dana koji slijede, kazao je Barušić.

Iz poštovanja prema obitelji nije želio govoriti o smrti novorođenčeta pozitivnog na COVID te izrazio sućut u svoje osobno ime i u ime Klinike "Fran Mihaljević". 

Ne možemo govoriti o cijepljenju djece od 5 do 11 godina, dok se ne procijepe starije dobne skupine 

- Bio bih sretan kad bi mi u Hrvatskoj mogli pokrenuti cijepljenje onakvo kakvo je bilo zamišljeno od početka - kako odraslih, tako i djece gledajući dob od 12 godina pa nadalje, rekao je Barušić komentirajući činjenicu da je u SAD-u odobreno cijepljenje djece od 5. do 11 godina.

Ono što se sad događa, dodao je - trebalo bi tek zaživjeti i kod nas "ali osobno mislim da u ovom trenutku ne možemo govoriti o cijepljenju mlađih dobnih skupina, onih od 5 do 11 godina dok nemamo cijepljene starije. 

'Trebaju li se cijepiti trudnice?'

- O tome se puno priča. Problem je što još uvijek nema završenih faza kliničkog istraživanja na temelju kojih bi mogle ići definitivne preporuke za cijepljenje trudnica. Međutim, činjenica je da u četvrtom valu viđamo trudnice koje su teško bolesne i COVID pozitivne trudnice s komorbiditetima. Međutim, činjenica je da se određena stanja mogu pojaviti i u trudnoći i otežati sliku COVID-a, rekao je Barušić.

Dodao je kako je preporuka da se cijepe žene prije planirane trudnoće ili neposredno nakon poroda te da svaku trudnicu treba gledati individualno i postupati po preporuci ginekologa.

Odluku o tome treba li prijeći na 'online' nastavu kaže - treba prepustiti epidemiološkoj službi. Siguran je da će se u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja naći odgovarajuće rješenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!