07:00 / 22.03.2022.

Autor: HRT

Hrvatska kao brend u obrambenoj industriji

Gordan Basarac

Gordan Basarac

Foto: HTV / HRT

Jaka, konkurentna, domaća obrambeno-sigurnosna industrija u ovim je izazovnim vremenima itekako važna. U slučaju Hrvatske, obrambena industrija jedna je od najpropulzivnijih hrvatskih industrijskih sektora, smatra predsjednik hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Gordan Basarac

Basarac kaže kako je hrvatska obrambena industrija vezana uz nišu osobne zaštitne opreme, oružja i oružanih sustava, komunikaciju, plovila, te vozila. Najprepoznatljivije su tvrtke HS Produkt, Šestan-Busch i Dok-Ing – one djeluju među top 3 svjetska proizvođača unutar svojih niša. 

Što se tiče odgovora hrvatske obrambene industrije na globalne krize, ističe, Hrvatska je jako spremna. 

- Ima dostatne kapacitete, no, kriza je otkrila slabosti u cjelokupnom sustavu obrambenih proizvoda i sigurnosti. Nije se stvaralo puno zaliha određenih sredstava, tako da kad dođe do ovakve krize stvori se puno potražnje, a na lagerima nema dovoljno proizvoda. Međutim, naša je obrambena industrija spremna na takve izazove i zasad uspješno odgovaramo svih potražnjama, kaže Basarac.

Prevelikih zaliha u obrambenom sektoru, dodaje, trenutno nema jer sve hrvatske tvrtke rade po narudžbama.

- Ne želimo stavljati svakakav proizvod na tržište. U doba rata se pojavljuju svakakvi proizvodi na tržištu – mi nismo takva vrsta industrije. To je ozbiljan proizvod koji odgovara na sigurnost, i mora biti jako dobro složen po zadnjim standardima.

Uz one najpoznatije, postoji još niz manjih hrvatskih tvrtki čiji bi proizvodi mogli itekako utjecati na ponudu, te brendirati Hrvatsku u obrambenom sektoru kao dobrog proizvođača.

- Puno je tvrtki iz ostalih niša. U klasteru smo krenuli s nekih 37 osnivača, sad smo narasli na 65 tvrtki koje se prepoznaju u segmentu obrane i sigurnosti. Puno rastemo u segmentu kibernetičke sigurnosti, ICT-u. Tvrtke se pomalo preorijentiraju i nude određena rješenja u tom segmentu. Velik broj tvrtki dolazi i iz segmenta vozila – konkretno, besposadne letjelica poput dronova. Tu nude globalno prepoznatljiva rješenja koja možda i odgovaraju trenutačnoj obrambeno sigurnosnoj situaciji gdje se mijenja cijela jedna paradigma ratovanja. Određene besposadne letjelice mogu napraviti puno veću štetu za određenu napadačku silu nego tradicionalni raketni sustavi koji su se koristili prije 30 godina. Hrvatska obrambena industrija počinje loviti korak i stvara sve veće i kompleksnije proizvode, ističe Basarac, te dodaje kako je danas u te procese uključen čitav niz stručnjaka, informatičara, te novih znanja i iskustava koja se traže na tržištu.

- Dolaze novi sigurnosni rizici, što otvara prostor za tvrtke koje imaju veću dodanu vrijednost u proizvodnji, ističe.

Dodaje kako se na razini Europske Unije mijenjaju kompletni strateški dokumenti, koji targetiraju upravo mala i srednja poduzeća, te inovativnost. Stoga klaster budno prati takve dokumente jer se, kaže, boji da u središnjim tijelima državne uprave nema dovoljno kapaciteta da se prati taj specifičan sektor industrije. Ističe kako sektor obrane zahtijeva sveobuhvatnu podršku mjerodavnih institucija, te da postoji mogućnost da Hrvatska bude još konkurentija ako se sva nadležna tijela povežu i zajednički djeluju u pravom smjeru.

Hrvatska već ima nekoliko proizvoda iz obrambene industrije, kaže Basarac, koji su jako dobri i mogu postati naš brend.

- Bit će i zanimljivih hrvatskih inovacija na globalnom tržištu. Neke su već i poznate – tvrtka HS Produkt je upravo izbacila pištolj Hellcat i Hellion pušku koja se jako dobro plasira na američko tržište. Šestan-Busch je u pregovorima da prebaci svoju taktičku polu-masku i da se njome opremi sustav civilne zaštite Europske Unije. Tvrtka Dok-Ing je proizvela robotsko KOMODO vozilo – multifunkcionalnu platformu, kako bi se smanjile vojničke žrtve. Imamo još nekoliko primjera u kamerama i dronovima. Bit će jako zanimljivih proizvoda za koje će Hrvatska moći reći da je zaista prepoznata po segmentu obrane i sigurnosti, gdje može dati nova inovativna rješenja za ovu krizu, kaže.

Statistička analiza obrambenog sektora je zahtjevna, stoga je teško reći koliko točno ljudi zapošljava.

- Tu ima oko 40 tvrtki koje zapošljava oko 3 i pol, do 4 tisuće ljudi, što je 8 posto ukupne zaposlenosti Hrvatske. Ono što je važnije je da tih 40 tvrtki ostvaruje 3,16 posto ukupnog udjela hrvatskog izvoza – vrlo je bitno naglasiti da su te brojke možda i veće.

Za pretpostavku je kako će obrambeno-sigurnosni sektor u Hrvatskoj rasti.

- Ova kriza pokreće potražnju. Mi kao industrija ne možemo utjecati na uzroke svjetskih sukoba, ali možemo dati određene odgovore kojima se potiče obrana i sigurnost – to je naše temeljno poslanje kao sektora, objašnjava Basarac.

S obzirom na globalnu situaciju, kaže kako je bilo određenih problema unutar industrije s nabavom materijala i sirovina potrebnih za proizvodnju, koje je uzrokovao COVID.

- Međutim, mi u Šestan-Busch smo globalni proizvođači i uglavnom dobavljači materijala nas zovu i pitaju koliko nam treba za određenu godinu. Što se tiče ostalog dijela industrije, postoje 'štucavice' u dobavnim lancima, ali industrija se snalazi – jako je otporna. Preživjela je Domovinski rat i određene krize. Znamo se snaći i dobaviti određene sirovine koje nam trebaju, da napravimo konkurentan globalni proizvod, kaže Basarac.

Što se tiče opremljenosti hrvatskih vojnika, isključivo su u pitanju proizvodi domaće obrambene industrije.

- To je vrlo bitan element za sve nas proizvođače, jer nam daje i ulaznu referencu za dalje – ako vaša vojska, policija i civilna zaštita ne koriste određeni proizvod, neće ga koristiti niti nitko izvana. Zato je bitno da svo ovo vrijeme imamo jako dobru suradnju s Ministarstvom obrane, i oni nam u okviru svojih mogućnosti maksimalno pomažu i omogućuju ulazak naših proizvoda u sustav Oružanih snaga. U budućnost će nam trebati da institucije zajedno s nama počnu raditi i na istraživanju i razvoju nekih novih proizvoda i usluga za neke nove ratove koji nam dolaze. I poveznica s akademskom zajednicom postoji, ali mora biti još jača, zaključuje Basarac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!