12:55 / 25.09.2019.

Autor: HRT

Bauk: HDZ ima dijagnozu korupcije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnik SDP-a i predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović ocijenio je da je HDZ "okovan sukobom interesa, što je najteži teret za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj".
Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk poručio je danas da HDZ-u "ne treba lijepiti etiketu, nego dijagnozu korupcije", dodavši da je terapija koju za tu dijagnozu provodi Andrej Plenković potpuno pogrešna.

-
Slažem se s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem da njegovoj vladi i HDZ-u ne treba lijepiti etikete korupcije jer to što se ondje događa ne može se nazvati etiketom, nego dijagnozom, a terapija koju za tu dijagnozu provodi Plenković potpuno je kriva, rekao je Bauk na konferenciji za novinare.

Bauk: Opstrukcija rada Povjerenstva u postupku protiv Plenkovića

Najavio je SDP-ove izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa kojima se predlaže definiranje razloga za izuzeće članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i tko i u kojem roku o tome odlučuje, podsjetivši da je zbog nepostojanja regulacije već tri mjeseca zastoj u postupku protiv Plenkovića.

- Suočeni smo s opstrukcijom rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer je premijer podnio zahtjev za izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković zato što je radila u HUP-u čiji je glavni financijer bio Agrokor pa ispada da je bolje upoznata s tamošnjom situacijom od Zdravka Marića koji je ondje radio, a nije tražio izuzeće, kazao je Bauk.

Predsjednik i članovi Povjerenstva moraju se izuzeti od odlučivanja u predmetu ako su u rodbinskom ili posvojiteljskom odnosu s dužnosnikom, bliskom osobnom odnosu, u gospodarskom ili drugom poslovnom odnosu, a ako se članovi Povjerenstva sami ne izuzmu, o tome će odlučiti Visoki upravni sud u roku od osam dana, objasnio je Bauk SDP-ov prijedlog, koji već tri mjeseca čeka na raspravu.

Na Vladin prijedlog izmjena istog zakona, koji je u proceduri, najavio je amandmane da dužnosnici EP-a i EK također budu dužnosnici u smislu Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Tražit će i da u zakon uđe da se nedostavljanje dokumentacije kažnjava s 550.000 kuna, najavio je Bauk referirajući se na slučaj putovanja HDZ-ovaca u Helsinki.

- Mi smo uvijek znali prepoznati devijacije u HDZ-u, to smo i pokazali s četiri zahtjeva za opoziv ministara ovoga ljeta i sva četiri su prihvaćena, i kada vidimo što se radi, imamo motiv da ih i dalje na to upozoravamo, ističe Bauk.

Zastupnik SDP-a i predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović ocijenio je da je HDZ "okovan sukobom interesa, što je najteži teret za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj".

Jovanović: HDZ-ov virus uzročnik korupcije u društvu

U borbi protiv korupcije ključno je ukloniti HDZ-ov virus, koji je ključni uzročnik korupcije u društvu, ali i uzročnik gubitka povjerenja u institucije.
"HDZ ne može protiv sebe jer su sukob interesa i korupcija utkani u njihov genski kod, što pokazuje i fešta nakon oslobađajuće presude Božidaru Kalmeti, iako su dokazani korupcija i mito, a HDZ-ovci osuđeni za zlouporabu položaja i vlastito bogaćenje", kaže Jovanović.

Zbog toge će SDP, najavio je, krenuti s nizom antikorupcijskih zakona kojima će pokazati da se može boriti protiv korupcije i prijeći s riječi na djela. Jovanović je komentirao i slučaj predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića, koji je snimljen u prebrzoj vožnji i navodno se nije htio zaustaviti policijskom presretaču, rekavši da je sudačka dužnost još časnija od zastupničke pa smatra da on više ne može biti sudac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!