22:24 / 29.05.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

Bauk: HDZ se "nešto pretjerano ne protivi" promjenama Ustava

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ono što nije napravio dok je bio na vlasti - SDP želi progurati sada - i to ne više mijenjanjem Zakona o referendumu nego kroz inicijativu da se zbog referenduma mijenja Ustav.
Ono što nije napravio dok je bio na vlasti - SDP želi progurati sada - i to ne više mijenjanjem Zakona o referendumu nego kroz inicijativu da se zbog referenduma mijenja Ustav. A povod su dvije referendumske inicijative koje još ne objavljuju jesu li prikupile dovoljan broj potpisa. I dok iz SDP-a tvrde da su prve razgovore već obavili s HDZ-om - iz vladajuće stranke poručuju: to su SDP-ovi spinovi.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u izjavi novinarima u Saboru rekao je da je s kolegama iz HDZ-a razgovarao o promjenama Ustava koje se odnose na preciziranje referendumskih pravila, koje su u petak uputili u saborsku proceduru, te da se u HDZ-u nisu se nešto tome pretjerano protivili.

Što se tiče uvođenja dopisnog glasovanja za dijasporu, što prema nekim medijskim napisima HDZ traži kako bi podržao predložene promjene Ustava, Bauk kaže da bi SDP-u to rješenje bilo prihvatljivo samo za parlamentarne izbore, ali ne i za predsjedničke, europske i referendume.

Potpredsjednik i saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin kazao je da bi za njega trgovina 'dajte nam referendum, a mi ćemo vama zauzvrat dati glasanje u dijaspori' potpuno pogrešna.

Grbinov stav je dijelom u nesuglasju i s onim Arsena Bauka koji je spreman na ustupak na dopisno glasanje samo za parlamentarne izbore, ali ne i predsjedničke, europske i referendume.

Kada smo predstavljali inicijativu prošloga tjedna, rekli smo da ovu temu ne bismo trebali širiti jer ako je krenemo širiti i krenemo dalje od problema koji evidentno postoji, onda ćemo vjerojatno doći do drugih stvari oko kojih se nećemo složiti. Za mene bi trgovina oko toga 'dajte nam referendum, a mi ćemo vama zauzvrat dati glasovanje u dijaspori na prošireni način' bila potpuno pogrešna, rekao je Grbin u Saboru.

U Hrvatskoj imamo evidentan problem na koji ne ukazujemo samo mi u politici nego i niz profesora ustavnog prava, koji su čak predlagali i moratorije. Problem referenduma moramo riješiti i ne vidim što bismo dobili ako bismo tu priču širili, osim da se zapetljamo u pregovore i dogovore oko nečega iz čega neće izaći ništa. Ovo nije problem ni ljevice ni desnice nego hrvatske države i zato je nužno koncentrirati se na njegovo rješenje, istaknuo je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je da nikakvih razgovora između HDZ-a i SDP-a o promjeni Ustava nije bilo.

Proces promjena Ustava je ozbiljan posao, a ne prigodničarski, kako to često radi SDP. Baciti u medije prijedlog nekakvih izmjena, a prije toga ne razgovarati o tome je neozbiljno od strane SDP-a. Nikakvih razgovora između HDZ-a i SDP-a nije bilo o promjeni Ustava
, rekao je Bačić.

HDZ može krenuti u izmjenu Ustava, ali kad se za to stvori određena podrška za neke promjene, a ne na ovaj način, rekao je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!