13:09 / 14.09.2021.

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Zastupnici se vraćaju na posao, kakvi su planovi govore Bauk i Troskot

Arsen Bauk i Zvonimir Troskot u Studiju 4

Arsen Bauk i Zvonimir Troskot u Studiju 4

Foto: HRT / HTV

U studiju 4 gostovali su Arsen Bauk, (SDP) i Zvonimir Troskot (Most) koji su prokomentirali aktualnu situaciju u zemlji. 

Troskot je rekao kako u ovom trenutku ne podržavaju uvođenje eura jer smatraju da ne može biti rađeno na temelju da se zadovolje određeni standardi i kriteriji.

- Ozbiljna tematika treba se staviti u kontekst ekonomskih indikatora. Osim što će izazvati pad životnog standarda, prof Vizek izračunala je da će svaka sljedeće recesija, nakon uvođenja eura, dodatno ubrzati iseljavanje naših mladih, a do sada smo već iselili 310.000 ljudi samo u Njemačku, rekao je.

Bauk podržava uvođenje eura iz osjećaja pripadnosti EU-u i Europi, ali je spreman saslušati ako bi neka druga godina, a ne 2023. bila bolja.

Kad je riječ o prešutnim minusima Bauk je rekao da postoje određene situacije kad se država treba umiješati u odnos između građana i banaka.

Troskot pak ističe da zabrinjava to što je HNB za to znao zadnje tri godine, i da je tek sad odreagirao.

Na upit podržavaju li obavezno cijepljenje u zdravstvu, Bauk je rekao kako formulacija obaveznog cijepljenja nije najbolja, ali da podržava da se onima koji nisu cijepljeni uvedu određena ograničenja. Dodao je i kako je osobno i za šire restrikcije.

- Pobornik sam da se što prije vratimo u normalu i ako je cjepivo normaliziralo život čini mi se besmislenim da nosim masku zbog onih koji se zbog svog hira neće cijepiti.

- Nisam za obavezno cijepljenje, rekao je Troskot, te naveo primjer Izraela, gdje su, kako je rekao, počeli s docjepljivanjem trećom dozom, a koronavirus i dalje bukti.

- Nisam ni za maske. Nametati bilo kakav represivni sustav na stvari koje još nisu jasne nema smisla osim velikog prkosa i odgovora naroda, istaknuo je.

Osvrnuli su se i na prvih 100 dana zagrebačke vlasti.

Troskot smatra da se nisu snašli, dok je Bauk istaknuo da SDP sudjeluje u parlamentarnoj većini i da su do sada njihovi zastupnici podržali sve odluke koje je predložila gradska uprava.

Arsen Bauk (SDP)

Arsen Bauk (SDP)

Foto: Studio 4 / HRT

Bauk se osvrnuo i na stanje u stranci. Na upit hoće li predsjednik stranke Peđa Grbin izbaciti iz Kluba zastupnika SDP-ovu četvorku Zvanu Brumnića, Nikšu Vukasa, Rajka Ostojića i Marinu Opačak Bilić.

- U 17 sati imamo redovitu sjednicu Kluba. Prema mojima saznanjima pozvani su zastupnici SDP-a, a nezavisni nisu pozvani. Ako dođu ući će u dvoranu, nećemo ih zaštitarima zaustavljati. Meni je ta rasprava pomalo besmislena. Ako će četvero kolega koji su do jučer bili naši članovi nastupati u Saboru kao članovi Kluba bez obzira jesu li formalno u klubu ili nisu i glasati kao Klub SDP-a onda je o nebitno jesu li formalni članovi kluba ili ne, rekao je te se našalio da prema poslovniku Sabora imaju veća prava ako su manji klub nego ako su veći.

- Ovo što se dogodila s njima nije bilo vezano uz njihov rad u Hrvatskom saboru nego su tijela stranke nadležna o tome donijela odluke. Ja u radu u Saboru nisam primijetio velikih političkih razlika unutar kluba zastupnika koje bi imale za rezultat osipanje, istaknuo je Bauk. 

Zvonimir Troskot (Most)

Zvonimir Troskot (Most)

Foto: Studio 4 / HRT

Osvrnuli su se i na mjesto potpredsjednika Sabora iz redova oporbe.

- U četvrtak ćemo imati preliminaran sastanak. Svake godine na početku jesenskog zasjedanja opozicija će se naći i vidjeti je li došlo do značajnijih promjena u sastavu oporbenih klubova i raspodijeliti ono što nam pripada po oporbenoj kvoti. Nije nam problem da to ostane Miroslav Škoro ako se tako dogovore klubovi koji čine desni dio opoziciji. Ako se ne dogovore onda imamo dva kluba koji su drugi po veličini - Most i Domovinski pokret i u tom dijelu će se tražiti, rekao je Bauk. 

- Most nije stranka koja se trga za fotelje i pozicije. Mi nećemo minirati Miroslava Škoru jer je on legitimno izabran od hrvatskog naroda i ukoliko će on ostati na toj poziciji nećemo se protiviti. A s druge strane nećemo se halapljivo odnositi prema toj poziciji i trgati za nju. Nisu pozicije koje su ključne. Ozbiljni su problemi na terenu, Sve više siromašimo kao narod, i iseljavamo. To su stvarni problemi koje trebamo rješavati, rekao je Troskot.

Na upit kakvi su odnosi unutar Mosta rekao je kako su oni kao armirani betom i povezani kao Pelješki most.

- Snažni i jaki idemo prema naprijed. Rast na Crobarometru isključivo je odraz našeg rada, a ne stvari koje su se događale u drugim strankama, rekao je Troskot.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!