09:01 / 06.03.2018.

Autor: M.M./HRT

Bauk: Konstruktivnom raspravom do zajedničkog rješenja

-

-

Foto: - / -

U mreži prvog gostovali su saborski zastupnici HDZ-a Ante Babić i SDP-a Arsen Bauk.
Mjesecima traju rasprave o izmjeni saborskog Poslovnika. Hoće li izmjene i dopune Poslovnika o radu Hrvatskog sabora podići kvalitetu rasprava i uvesti reda u sabornicu ili pak ušutkati oporbu? O tome su U mreži prvog govorili saborski zastupnici HDZ-a Ante Babić i SDP-a Arsen Bauk.

Oporba će sutra početi prikupljati potpise za opoziv ministrice Martine Dalić. Zastupnik talijanske manjine Furio Radin smatra da oporba treba imati atribute da se traži povjerenje Vlade, a ne da se bježi od toga jer se plašite novih izbora jer bi na njima imali porazni rezultat.

Bauk je rekao kako su procijenili da postoje razlozi za opoziv ministrice Dalić i oni će biti navedeni u tom prijedlogu za opoziv. Razumijem da je Furio Radin u podvojenoj ulozi jer je ujedno i potpredsjednik Sabora iz reda parlamentarne većine i član kluba IDS iz reda opozicije, pa se onda vjerojatno ne snalazi dobro u ovim situacijama, istaknuo je.

Legitimno je pravo oporbe da traži opoziv bilo kojeg ministra, potpredsjednice Vlade, pa i cijele vlade, rekao je Babić te dodao da je saborska većina stabilna.

Arsen Bauk istaknuo je da je Poslovnik donesen 2013. i po njemu je sabor radio dok je HDZ bio opozicija te imao prava po sadašnjem poslovniku. Prema tome ako se mijenja sadašnji poslovnik onda mi želimo imati prava na istu razinu prava koje je HDZ imao u vrijeme kada su oni bili opozicija, a mi parlamentarna većina.

Babić je rekao da nije točno da se želi cenzurirati oporbu i onemogućiti joj da govori. Nikome se ne oduzima pravo na govor, svi instituti koji su bili ostaju, činjenica je da se u jednom dijelu skraćuju, ali to je samo zbog same dinamike.

Smatram da su potrebne određene korekcije u poslovniku. Klub SDP-a predložio je jednu restrikciju, a to je da se onemogući repliciranje na izlaganje Klubova. Ne mislimo da bi to bilo ukidanje demokracije ili prava na govor. To je po meni trebala biti jedina bitna izmjena Poslovnika. Mi bi tu izmjenu prihvatili bez ikakvih problema.
Što se tiče stanki, odnosno izlaganja o temi, standard je da je to u 9.30 ujutro jer je tada pozornost medija najveća. Ako netko otvori neku doista aktualnu temu o tome se raspravlja tijekom dana. Da bi se kompenzirala neka ograničenja mi smo predložili i da se omogući parlamentarnoj manjini da u tom slučaju mogu staviti jednu ili dvije točke mjesečno na dnevni red da se i o tome može raspravljati
, predlaže Arsen Bauk.

Još se ne zna kada će bit glasovanje o izmjenama saborskoga Poslovnika.

Odbor za ustav i poslovnik i politički sustav dužan je raspraviti 519 amandmana, a to bi moglo potrajati oko 20 sati. Nakon toga to ide u petak na glasovanje, a ako ne, ići će idući petak. Mislim da postoji mogućnost da bude ovoga petka", kaže Ante Babić.

Bauk je poručio kako jedva čeka Odbor za ustav kako bi još jednom objasili u čemu je problem s izmjenama Poslovnika. Mislim da tu nisu neke pretjerano velike razlike i da u jednoj konstruktivnoj raspravi može doći do zajedničkog rješenja, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!