20:50 / 12.12.2018.

Autor: HRT

Bauk: Na Vladi i predsjednici je najveća odgovornost

-

-

Foto: - / -

Lome se politička koplja oko Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Lome se politička koplja oko Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ona u šest točaka na 20 stranica upozorava na marginaliziranost Hrvata u toj zemlji. U njoj se, među ostalim, poziva na izmjene bosanskohercegovačkog ustava i izbornog zakona radi ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda. I dok premijer Plenković očekuje njezino prihvaćanje u Saboru, oporba upozorava da ne nudi rješenja, da se njome miješa u unutarnju politiku BiH, te da nije dovoljno konkretna. U Temi dana gostovali su dvojica predsjednika klubova zastupnika - HDZ-a Branko Bačić, te SDP-a Arsen Bauk koji su se javili iz Sabora.

U Saboru o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH


"Više puta smo to čuli danas u Saboru kako je ova deklaracija inicirana rezultatom općih izbora i izbora Željka Komšića za člana predsjedništva BiH. To naime nije točno", naglasio je Bačić. "Odbor za Hrvate izvan Hrvatske već u svibnju ove godine, dakle punih 5 mjeseci prije održavanja izbora pripremio je deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, a tu deklaraciju kao predlagatelj temeljio je na nekoliko strateških dokumenata prije svega na temelju članka 10. hrvatskog ustava koji Hrvatskom Saboru i RH nalaže obvezu da skrbi i brine o položaju Hrvata u BiH. Mi smo je u ovih 5 mjeseci izmijenili tako da se sada može govoriti o tome da je ona inicirana zbog toga što je i u hrvatskoj politici i društvu, a prije svega u BiH jasno izraženo nezadovoljstvo položaj Hrvata u BiH. Držimo da je narušena njihova jednakopravnost, konstitutivnost i da nemaju tu mogućnost da legitimno biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti iz tog je razloga jasno da postoji nezadovoljstvo s kojom smo se htjeli kao Hrvatski sabor s jedne strane očitovati, a s druge strane mjerama koje deklaracija nosi nastojati učiniti sve kako bi tu jednakopravnost Hrvati u BiH doista dobili", istaknuo je.

Na pitanje može li ova deklaracija polučiti očekivani uspjeh, Bauk je rekao da treba prvo vidjeti kakav će se konačan tekst usvojiti. "Mi smo dali 15 amandmana na deklaraciju i očekujemo tijekom  sutrašnjeg i prekosutrašnjeg dana razgovor s predstavnicima parlamentarne većine oko eventualnog postizanja konsenzusa, barem naše suglasnosti kao najvećeg oporbenog kluba, oko deklaracije", rekao je Bauk.

"Ja procijenjujem da je deklaracija doista upućena u proceduru prije par mjeseci ali ocijenjujem da je došlo do pobjede gospodina Čovića na izborima da bi ona ostala u dnevnom redu negdje na nižem mjestu jer to o čemu ona govori ne bi bilo toliko očito na simboličkoj razini. Ono što smatramo potrebnim naglasiti je da Hrvatska mora utvrditi poštuju li se međunarodni ugovori koje je ona potpisala, mislim prvenstveno na Daytonski sporazum i treba utvrditi kršenje ljudskih prava barem u onom djelu u kojem je to potvrdio Europski sud za ljudska prava po pitanju kandidiranja djela građana BiH, i kao potpisnica te konvencije kao članica Vijeća Europe. Dodatno treba utvrditi da postojeći izborni sustav u BiH ne omogućava konstitutivnim narodima izbor njihovih legitimnih predstavnika pri čemu također smatram da treba još jednom utvrditi kako bi se izbjegle bilo kakve konotacije o miješanju unutarnjih stvari BiH da su postojeći dužnosnici koji su dosad izabrani legalno izabrani. To je uostalom i potpredsjenica vlade rekla i također smatramo da treba dodati osudu svih postupaka i politika koje su imale ili imaju za cilj narušavanje teritorijalnog integriteta cijelovitosti BiH, ali i ravnopravnosti konstitutivnih naroda. Mislim da ta jedna osuda nije nešto od čega treba bježati, da Hrvatski sabor u tom smislu može izraziti svoje stajalište. Dodatno, danas je predsjedništvo BiH izrazilo svoje stajalište o jednom zakonu koji je donio Hrvatski sabor. Radi se o raspolaganju državnom imovinom. Zadužilo je svoja tijela da pred Ustavnim sudom RH pokrenu postupak. Prema tome u okviru naših međusobnih odnosa to je jedno otvoreno pitanje koje Vlada i predsjednica kao sukreatori vanjske politike mogu riješavati i na njima je najveća odgovornost da ocijene hoće li ova deklaracija polučiti uspjeh ili neće", istaknuo je Bauk.

Bačić je rekao da je u tajništvo HDZ-a pristigao 21 amandman. "Nama je vladajućoj koaliciji cilj da ova deklarcija bude usvojena sa što većim suglasjem u Saboru između vladajućih i oporbenih stranaka. Neki SDP-ovi amandmani su tehničke naravi, koji su prihvatljivi. Neki zadiru u meritum same deklaracije o tome možemo razgovarati", kazao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!