11:04 / 06.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Bauk pokušao u dnevni red ugurati Istanbulsku konvenciju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Čelnik Mosta Božo Petrov pozvao je zastupnike vladajuće većine da pomognu u kreiranju zakona po mjeri svakoga u Hrvatskoj te podrže Mostove zakonske prijedloge.
Čelnik Mosta Božo Petrov pozvao je zastupnike vladajuće većine da pomognu u kreiranju zakona po mjeri svakoga u Hrvatskoj te podrže Mostove zakonske prijedloge, među kojima i one iz resora pravosuđa i zakon o mikrosolarima, potkrepljujući njihovu važnost za život građana konkretnim sudbinama ljudi.

Jure je 2009. dobio zabilježbu općinskog suda da duguje 850.000 kuna, iako nikad nije dobio kredit. Potom je slijedio sudski proces, sudski vještak dokazao je da je potpis falsificiran, no dug se popeo na dva milijuna. Jure je realna osoba i ako želite pomoći Juri kada budete raspravljali o zakonima iz pravosuđa, onda nemojte gledati svoje prijatelje, kolege niti koliko će odvjetnici i javni bilježnici dobiti. Vodite računa o Juri i sličnima. Zato smo tu, rekao je Petrov nakon stanke na početku saborskog zasjedanja.

Zastupnike je pozvao da se zauzmu za zakone, da kad iziđu iz Sabora budu ponosni na to da su nešto dobro napravili.
Ja vas ne pozivam da pokažete neposluh vašem šefu, već da mu objasnite da je to bitno. Imate tri godine i nije bitno tko će voditi inicijativu, vodite sve inicijative, ali neka one rezultiraju dobrobiti svih građana. Kozmetiku ograničite na područje toaleta, poručio je Petrov.Grbin: Što će nam Ministarstvo državne imovine kada ministar ne zna ništa o privatizaciji HEP-a?

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin zamjerio je ministru za upravljanje državnom imovinom Goranu Mariću na izjavi da HEP nije u njegovu resoru te da ne zna ništa o privatizaciji te tvrtke, upitavši što će nam to ministarstvo ako ministar ne zna ništa i privatizaciji te najveće tvrtke u državnom vlasništvu. Podsjetio je da je premijer privatizaciju HEP-a najavio prije godinu dana, odnosno da će nacionalizirati Inu i to financirati privatizacijom HEP-a, a zamjera i to što Sabor više od godinu dana ne želi raspravljati o interpelaciji o Ini, iako je u proceduri.

Napomenuo je da je zadnji plan o upravljanju imovinom u vlasništvu RH donijela još vlada Zorana Milanovića, a da je zadnja strategija donijeta za razdoblje 2013..-2017. te da je i ona istekla. Nemamo nijedan dokument koji bi regulirao kako će se upravljati državnom imovinom, što će se prodavati, što nećemo prodavati, što ćemo zadužiti, itd, rekao je Grbin i ustvrdio da Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom u ovakvom obliku nije potrebno. Dobili ste izbore i formirali vlast, ali niste dobili i i vlasništvo nad RH, poručio je Grbin vladajućima.Bunjac o usporavanju rasta BDP-a: Hrvatska je i dalje u recesiji, to je debakl Vlade

Branimir Bunjac u ime Živog zida upozorio je na usporavanje rasta BDP-a u zadnjem kvartalu 2017. na 2 posto, te povećanje javnog duga u studenome prošle godine na preko rekordnih 300 milijardi kuna.
Rast BDP-a od 2 posto ne nadoknađuje ni troškove kamate, što znači da, promatrajući troškove kamata i javni dug, Hrvatska je i dalje u recesiji, kazao je Bunjac, ocijenivši to debaklom Vlade.

Naglasio je kako je prosjek rasta BDP-a članica EU-a 2,6 posto te da primjerice Mađarska i Latvija imaju rast od 4,8 posto, Slovenija 6,2 posto, Poljska 4,3 posto, Rumunjska 7 posto itd.

Vladajuću većinu pozvao je da se počne baviti pitanjima gospodarstva i pravosuđa, odnosno budućnosti, a ne prošlosti.SDP-ovac Arsen Bauk pokušao je, dok je saborsku sjednicu vodio potpredsjednik iz redova njegove stranke Siniša Hajdaš Dončić,  progurati Istanbulsku konvenciju. Ali predsjedatelj, iako je rekao da kao član SDP-a podržava taj prijedlog, to nije mogao prihvatiti zbog poslovničkih odredbi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!