13:44 / 11.06.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Bauk: Pravosuđe više Plenkovićevo, nego HDZ-ovo

Arsen Bauk

Arsen Bauk

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk u Saboru je u petak ustvrdio kako je hrvatsko pravosuđe zapravo više premijerovo nego HDZ-ovo, reagirajući na odgovor premijera Andreja Plenkovića predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću da pravosuđe nije ničije pa ni HDZ-ovo.

Bauk je, u raspravi slobodnim govorima, u prilog svojoj ocjeni rekao kako su i HDZ-ove članove upravni sudovi osuđivali zbog povrede Zakona o sukobu interesa "dok nije došao Plenković", a onda su promijenili praksu.

- Hrvatska je javnost začuđena istupima premijera nakon "kolosalne" pobjede na izborima i zabrinuta, jer očito je da njegov ego ne može više podnijeti što se mora dogovarati oko imenovanja veleposlanika, oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, dijeliti vlast..., rekao je.

Pozvao je medije da i dalje kritiziraju ono što treba kritizirati i budu neovisni, uz pravosuđe i akademsku zajednicu, a čija je neovisnost, po njegovom sudu, dovedena u pitanje.

Bauk je vezano uz privođenje trojice sudaca osječkog suda zbog sumnje ta primanje mita podsjetio kako ih je prijavila osuđena osoba koja na taj način nastoji zaštititi svoja prava te da je pred Državno sudbeno vijeće došao zahtjev koji je za dvoje od troje sudaca po njegovom mišljenju bio opravdan, a za jednog je bio nepotpun.

Po Baukovom mišljenju DSV bi trebao biti ne samo brana od nezadovoljnih stranaka, nego i USKOK-a i Državnog odvjetništva koji šalju alibi zahtjeve nakon višemjesečnog nepostupanja kako bi prikrili svoj nerad, a koje je sudac odbio.

- To je sramota za te institucije da to nisu prepoznale i DSV ne može biti poštanski sandučić, smatra Bauk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!