10:17 / 06.09.2019.

Autor: HRT

Bauk: Premijer bi mogao pjevušiti "Povjerenstvo, slomit ću ti krila"

-

-

Foto: - / -

- Nismo se valjda vratili u vrijeme kad smo tražili račune iz Verone za Sanadera i Operu, mislim za je Hrvatska u desetak godina ipak napredovala, ističe SDP-ovac Arsen Bauk.
- Još jedan napad na neovisne institucije do sada najotvoreniji od premijera Andreja Plenkovića na Povjerenstvo za sukob interesa zbog jedne relativno jednostavne stvari, dakle da objasni je li se službeni Vladin zrakoplov koristio u stranačke svrhe, tako je SDP-ovac Arsen Bauk u Studiju 4 kometirao obrazloženje Plenkovića o "bespotrebnom postupku". 
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Ako se povjerenstvo može baviti naljepnicama na prijenosnim računalima zastupnika u Saboru, onda u svakom slučaju korištenje Vladina zrakoplova bilo bi legitimno propitkivati. Vjerujem da nisu pokrili troškove leta, neka dostave dokumentaciju, nismo se valjda vratili u vrijeme kad smo tražili račune iz Verone za Ivu Sanadera i operu, mislim za je Hrvatska u desetak godina ipak napredovala i da se premijer ne bi trebao ponašati ovako kako se on ponaša, kaže Arsen Bauk.

Je li riječ o napadu na samostalnost u radu Povjerenstva?

-
Ne bih rekao da je to napad na samostalnost u radu, jer vjerujem da neće promijeniti svoj način rada, mi jesmo bili skeptični da nakon gospođe Dalije Orešković dođe gospođa Nataša Novaković, čak nismo sudjelovali u glasanju, tako da je ona jednoglasno izabrana, međutim pokušava se u javnosti stvoriti dojam da je Povjerenstvo pristrano i da je uzelo previše ovlasti i da se malo razmahalo.

- Kad smo već kod aviona, sjetio sam se one pjesme "Avionu, slomit ću ti krila" pa bi mogao premijer zbog aviona početi pjevušiti "Povjerenstvo, slomit ću ti krila" da se slikovito izrazim. Dakle, ja očekujem da Povjerenstvo nastavi raditi kao što je radilo i za vrijeme gospođe Orešković i da su i mnogi članovi naše Vlade bili sankcionirani zbog mnogo manjih, rekao bih formalno-administrativnih stvari.

Nacionalne mirovine

-
Svaka isplata iz proračuna koja ide građanima koji nemaju primanja jest pomoć tim ljudima, sad je pitanje samo mogućnosti države i prioriteta. Oni koji imaju manje trebaju biti pod određenom skrbi države, izjavio je Bauk.

O prosvjedima i plaćama učiteljazdravstvenih djelatnika - Vlada nema prioritete

- Svaka društvena skupina ima legitimno pravo tražiti svoje mjesto pod suncem, ali čini mi se da Vlada nema prioriteta, smatra Bauk.

- Ovo će biti međustranačko natezanje između HNS-a i HDZ-a oko prava učitelja, dodaje. Toga, obrazlaže Bauk, nije bilo u Vladi Zorana Milanovića u toj mjeri.

- Rekao bih da je barem međusobno postojala vrsta solidarnosti da članovi vlade nisu izlazili dok se nije dogovorilo u Vladi. Ovo što se događa nije baš normalno. Dakle, ministri moraju biti na jednoj strani, a sindikati na drugoj. Nije logično da je ministar financija na jednoj strani, a sindikati i drugi ministri na drugoj strani, ta Vlada nema politiku i njihova pregovaračka pozicija prema sindikatima je loša i to sindikati legitimno koriste. Mislim da bi za učitelje i liječnike trebalo biti novca, prije nego za to što se bombastično najavljuje da će se kupiti.

Tko će prije napustiti vladajuću koaliciju?

-
Ne može niti SDSS niti HSLS napustiti Vladu jer ni nisu u Vladi, nemaju ministra, mogu samo povremeno prestati glasovati za Vladine prijedloge, kaže Bauk.

- Mislim da se u ovom slučaju radi kako bi to premijer rekao o izoliranom incidentu, tako da vjerujem da to neće napraviti, osim ako to ne naprave u dogovoru da pred izbore malo zategnu odnose kako bi i jedni i drugi od toga profitirali, to na Balkanu nije ništa novo da se stranke s nacionalnim predznakom prije izbora svađaju, pa poslije izbora rade vlast.

Svađe u SDP-u pripremni treninzi za utakmicu s HDZ-om

- S ove distance za svađe u SDP-u mogu reći da su to bili treninzi za raspravu s HDZ-om. Kao što vidite, kad smo iz međusobnih prijateljskih utakmica prve i druge ekipe prešli na utakmice s HDZ-om da nam puno bolje ide. Sad vidim da ćemo i neke igrače s klupe vratiti na teren kako sam čitao. 

Potpora Zoranu Milanoviću

- SDP  je jedna ozbiljna i dobro organizirana stranka i to se vidi i u kampanjama i u izborima i tako će biti i na predsjedničkim izborima, dakle izabrali smo kandidata koji je u tom trenutku od svih naših potencijalnih kandidata stajao najbolje u anketama. Neki su to prihvatili s velikim entuzijazmom, neki s malo manjim, ali nije bilo nikoga tko to nije prihvatio.

- Mislim da ćemo u ovoj kampanji biti dosta motivirani i samo je jedan ozbiljan kandidat, a to je Zoran Milanović i očekujem da ga neće samo SDP podržati već i neke druge stranke. Prema onome što znam, iako stranačka tijela nisu potvrdila, gospodin Orsat Miljenić će bit voditelj stožera.

- Vjerujem da nikomu u SDP nije stalo da gospođa Grabar-Kitarović ostane na Pantovčaku ili da dođe gospodin Miroslav Škoro i mislim da ne treba dodatno elaborirati motivaciju, zaključuje Bauk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!