14:43 / 06.11.2019.

Autor: Hina/HRT

Bauk, Pupovac i Grmoja reagirali na veterane oko Dana antifašističke borbe

Foto: arhiva, Patrik MacekPIXSELL

Foto: arhiva, Patrik MacekPIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"O tome nismo razgovarali, nisam znao što će se na Odboru predložiti, samo sam vodio sjednicu", rekao je Đakić.
Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je neprihvatljivim i kukavičkim prijedlog amandmana saborskog Odbora za ratne veterane da Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, ubuduće bude spomendan umjesto državni praznik i neradni dan.

- Taj prijedlog je apsolutno neprihvatljiv, ali pomalo i kukavički i domobranski. Trebali su predložiti da se potpuno makne iz kalendara jer vjerojatno to o njemu misle, a ne da se svede na spomendan, ustvrdio je Arsen Bauk.

Poručuje da je amandman apsolutno neprihvatljiv, ali, dodaje, o tome neka se očituju i stranke vladajuće koalicije i Vlada koja je predložila izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj.

- Mislim da je riječ o tome da stranačka desnica malo provocira i uzvraća udarac Andreju Plenkoviću, ali to je njegov problem, a mogao bi postati i problem države, ocijenio je Bauk u izjavi novinarima u Saboru.

Reagirali Pupovac i Grmoja

- Tko od Hrvatske želi napraviti nepolitički narod upustit će se takav eksperiment. Ja mislim da to mogu samo ljudi koji ne razumiju što je važno za narod i društvo ili su njezini neprijatelji, komentirao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

- Sada vidimo da nemamo suglasje ne samo u javnosti nego ni u vladajućoj koaliciji. Smatram da se o takvim stvarima treba povesti šira javna rasprava, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Odbor traži da Dan antifašističke borbe ne bude blagdan

Odbor za ratne veterane, kojemu je na čelu HDZ-ovac i predsjednik Hvidere Josip Đakić, na sjednici je predložio amandman na Vladin prijedlog Zakona o blagdanima po kojemu bi 8. listopada ostao praznik, kao Dan neovisnosti, a da umjesto njega 22. lipnja, Dan antifašističke borbe postane spomendan i bude radni dan.

O Vladinu prijedlogu novog kalendara blagdana Sabor će raspravljati u petak.

Potvrdio je to nakon sjednice Odbora njegov predsjednik Josip Đakić (HDZ), priznavši da o tome nije razgovarao s Vladom, odnosno premijerom, pa slijedom toga ne zna hoće li Vladi to biti prihvatljivo. "O tome nismo razgovarali, nisam znao što će se na Odboru predložiti, samo sam vodio sjednicu", rekao je Đakić. 

Taj su amandman, kako se doznaje, inicirali vanjski članovi Odbora, a kod glasovanja za njega je bilo devet članova, jedan suzdržan - Zdravko Ronko. Odbor je predložio i da se promijeni redoslijed navođenja režima u nazivu spomendana Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima nacizma, fašizma i komunizma. Stav je Odbora da prvi na tom popisu treba biti komunizam.

Činjenica da je Odbor predložio spomenuti amandman ne znači da će on automatski biti i prihvaćen. O njemu će prvo svoje mišljenje reći Vlada koja je zakon predložila, a u konačnici i Hrvatski sabor koji će glasovati o svim amandmanima koji će se podnijeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!