Bauk: Treba provesti državnu reviziju u robnim zalihama

12.01.2021.

14:30

Autor: M.Š./Hina

default error photo
Dubravka Šuica je navodno tijekom sastanka vrha HDZ-a rekla da mediji pokušavaju rušiti HDZ.
Potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac (SDP) u utorak je za navodnu izjavu potpredsjednice EK Dubravke Šuice da mediji pokušavaju srušiti HDZ, jer Banovinu zovu Banijom, rekla da je sramota za nju, premijera Andreja Plenkovića, HDZ, RH i EU.

➡️ Jandroković: Zaključak o uroti je besmislen

Sabina Glasovac je u izjavi novinarima prozvala HDZ da se, umjesto da rješavaju probleme građana i obnavljaju njihove srušene i oštećene kuće, bavi teorijama zavjerama protiv Vlade i potpuno irelevantnim pitanjima kaže li se po standardnom hrvatskom jeziku Banovina ili Banija.

- Za informaciju Dubravki Šuici, ako se već nije informirala, ispravno je i jedno i drugo, ali to neće obnoviti nijednu kuću niti spasiti ijednu sudbinu. Dramatično se kasni s rješenjima za Grad Zagreb, a s ovakvim tempom bojim se što će biti sa Sisačko-moslavačkom županijom, poručila je.

Navodnu Šuičinu izjavu tijekom sastanka vrha HDZ-a kako je evidentno da mediji pokušavaju rušiti HDZ, što se vidi iz toga da Baniju zovu Banijom, ocijenila je skandaloznom i antidemokratskom.

Šuičina izjava nije demokracija ni Europska unija 

- Ako je od bilo koga, puno je, a ako je od potpredsjednice EK i povjerenice za demokraciju, previše je. To je sramota ne samo za Šuicu, HDZ i Plenkovića, to je sramota i za Hrvatsku i Europsku uniju. To nije demokracija, a bome nije ni Europska unija, zaključila je potpredsjednica SDP-a.

Glasovac je izrazila nezadovoljstvo što su SDP-ove izmjene Zakona o obnovi u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, koji je proširen i na Sisačko-moslavačku županije, predviđene tek kao 55. točka na saborskom dnevnom redu.

- To je nešto što ne možemo tolerirati i zaista smo očekivali da će naš prijedlog puno prije doći na dnevni red jer je ovo prioritetan problem za brojne obitelji i sudbine ljudi, rekla je Glasovac nakon sastanka saborskog Predsjedništva.

Treba provesti državnu reviziju u robnim zalihama

Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kazao je da su, osim izmjena Zakona o obnovi od potresa, u proceduru uputili i prijedlog zaključka kojim Sabor poziva Državnu reviziju da provede reviziju u robnim zalihama, jer "tu ima stvari koje treba revidirati i popraviti".

Bauk je najavio da će se SDP pridružiti inicijativi Kluba zeleno-lijevog bloka oko formiranja istražnog povjerenstva koje bi istražilo poslijeratnu obnovu kuća, ali ne samo na Baniji, nego i u ostalim seizmički aktivnim dijelovima RH.

- Već vidimo pokušaj što pravne, što retoričke gimnastike HDZ-a da nađe razloge zašto da se povjerenstvo ne formira i ne počne s radom, a mi ćemo se truditi da im damo što manji prostor da ta njihova gimnastika bude uvjerljiva, poručio je.

Prozivke odbacili Tomašević i Škoro

Saborska oporba odbacila je prozivke da se udružila s medijima u demontiranju države, o čemu se navodno govorilo na sjednici vrha HDZ-a, a sa zadrškom gleda i na najavljeno cijepljenje zastupnika protiv koronavirusa.

Tomislav Tomašević rekao je da je očito inicijativa o osnivanju istražnog povjerenstva u HDZ-u dočekana na nož.

Čulo se da rušimo državu, a potpredsjednica EK za demokraciju pokazalo je vrlo osebujno razumijevanje demokracije i uloga medija, ocijenio je, podsjetivši da je Dubravka Šuica tvrdila da je kuma jedne televizije i da neće dozvoliti kritike na toj televiziji.

- S obzirom da se dosta bavim gradskom politikom, bojim se za stanovnike Knežije da će HDZ od sutra oktroirati da se zovu Kneževina, kazao je, dodavši da mu nije jasno čime se HDZ bavi i zašto se boji istražnog povjerenstva.

Miroslav Škoro odbacuje teze o sprezi medija i oporbe, o čemu se navodno govorilo u ponedjeljak na sastanku vrha HDZ-a.

- Mislim da ovdje nazočni mediji i predstavnici oporbe možemo potvrditi da o sprezi nas i vas ne može biti nikakve riječi, rekao je Škoro, pa citirao narodnu uzrečicu tko s vragom tikve sadi o glavu mu se razbiju.

Pritom tvrdi kako se ne može osporiti činjenica da je postojao vrlo kvalitetan suživot premijera Plenkovića i dobrog dijela vlasnika medija, a potom i samih medija.

- Možda je Andrej Plenković u svom sveznadarskom poslanju zaključio da više ne radite kako bi htio, izjavio je Škoro ustvrdivši kako su nedavni događaji pokazali da mjerodavne institucije ne rade dobro svoj posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!