16:14 / 24.10.2019.

Autor: T.D./Hina

Bavarska zahvalna Hrvatskoj na zaštiti granice EU-a

-

-

Foto: - / -

Ministar Božinović je kazao da hrvatska policija uspješno odolijeva svim izazovima zaštite hrvatske granice i vanjske granice Europske unije.
Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrman u četvrtak je zahvalio hrvatskoj policiji na zaštiti europske granice, ali i izrazio zabrinutost povećanjem broja ilegalnih imigranata na zapadnobalkanskoj ruti, poručivši da se situacija iz jeseni 2015. više ne smije ponoviti u Bavarskoj i Njemačkoj.

- Zahvaljujem hrvatskim kolegama što štite europsku granicu i čestitam Hrvatskoj na zelenom svjetlu Europske komisije (EK) u vezi ispunjavanja tehničkih uvjeta za pristupanje Schengenu, kazao je Herrman nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

- Jako je bitna zaštita kontrole granice u Bavarskoj koju ćemo jačati. Želimo s time spriječiti ilegalne migracije i zato smo zahvalni na svoj pomoći s Hrvatske strane  i želimo ojačati i održavati suradnju s Hrvatskom stranom u ovom problemu, dodaje Herrman. 
Njih su dvojica suglasna da je suradnja bavarske i hrvatske policije "veoma bitna", a Herrman je dodao da Bavarska smatra da Hrvatska "vrlo pozitivno" kontrolira granicu.

Izrazio je zabrinutost zbog "povećanog broja" ilegalnih imigranata koji prolaze kroz Grčku, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu te da, iako taj problem još uvijek nije stigao do Bavarske, primaju izvješća o "vrlo ozbiljnoj situaciji" u tim državama.

- Ta nas povećana brojka vrlo zabrinjava. Imamo jasne upute da se situacija iz jeseni 2015. više ne smije ponoviti u Bavarskoj i Njemačkoj, istaknuo je bavarski ministar unutarnjih poslova, sportova i integracije.

Ministar Božinović je kazao da hrvatska policija uspješno odolijeva svim izazovima zaštite hrvatske granice i vanjske granice Europske unije.

- Ovo je nastavak našeg dijaloga, mi smo se posljednji puta sreli u svibnju ove godine u Münchenu gdje smo razgovarali o našoj zajedničkoj suradnji koja je izvrsna. Naše policije surađuju svakodnevno i imamo samo pohvalu i potičemo naše policijske časnike da surađuju što više po pitanjima suprotstavljanja, izazovima suvremenog doba. Govorim o kriminalu, krijumčarenju i drugim oblicima izazova suvremenog svijeta. Glavna tema naših razgovora bilo je pitanje ilegalnih migracija, naglašava Božinović.


Božinović je naglasio kako je potvrda našega vrlo učinkovitog rada zaštite hrvatske granice i vanjske granice Unije je odluka koju je Europska komisija donijela prije dva dana, a vezano uz ispunjenje tehničkih uvjeta za pridruženje Schengenskoj zoni.

Europska komisija ocijenila je u utorak da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor i pozvala Vijeće EU-a da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola. Komisija je također poručila da će Hrvatska trebati nastaviti primjenjivati sve sadašnje aktivnosti, posebice, upravljanje na vanjskim granicama kako bi osigurala da ti uvjeti budu i dalje ispunjeni.

Europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos kazao je u srijedu na novinskoj konferenciji u Banskim dvorima da bi se EU s Hrvatskom u šengenskom prostoru mogla bolje suočiti s migracijskim i sigurnosnim izazovima.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!