13:58 / 04.05.2019.

Autor: Ž.Morović/E.L.S./HRT

Bazne stanice u Hrvatskoj - blizu vrtića, škola, gusto naseljenih mjesta

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj dozvolu dobiju za samo dva mjeseca, a odašiljače postavljaju kamo god se sjete, pa i pokraj prozora spavaćih soba.
Već se dulje vode žestoke rasprave o štetnosti zračenja odašiljača za telekomunikacije. Kod nas ih ima blizu vrtića, škola, gusto naseljenih mjesta. Operatori u Austriji dozvolu za postavljanje odašiljača čekaju godinu dana, u Francuskoj - dvije. U Hrvatskoj dozvolu dobiju za samo dva mjeseca, a odašiljače postavljaju kamo god se sjete, pa i pokraj prozora spavaćih soba. I pritom uporno ponavljaju kako njihove studije dokazuju da zračenja nisu opasna za zdravlje.

Tri bazne stanice postavljene na reflektorima stadiona zadarskog nogometnog kluba nisu jedine, u ovom gusto naseljenom području. No, baš zbog ove tri, udaljene samo 100, odnosno 50 metara jedna od druge, mještani su potpisivali peticiju za njihovo uklanjanje.

- Imamo velike epidemiološke studije poznate su iz Brazila, Izraela, Švedske, Njemačke, Amerike koje su dokazale štetnost na ljudima i da je zračenje posebno štetno u razmaku od 100 - 500 m  od baznih stanica. Takve razine zračenja danas u Hrvatskoj su više od onih koje su brojne svjetske studije pokazale kao štetne - objašnjava doktorica Branka Rožić, specijalistica obiteljske medicine i naglašava da je Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja u nas je zastario.

Teleoperatori u Hrvatskoj lako ishoduju dozvole, a čak i onda kada instaliraju bazne stanice mimo zakona- nadležne institucije ne reagiraju. Primjer  zagrebački Vrbani.  Iako je gradski nadležni ured ustvrdio da je bazna stanica postavljena protivno prostornom planu te je Udruga HUZEZ podnijela prijavu - ništa se nije dogodilo.

U mnogim europskim zemljama procedura izgradnje baznih stanica puno je stroža. Belgija je poslušala znanstvenike koji su vrlo skeptični oko uvođenja 5G MREŽE, Hrvatska je suprotno tome otvoreno rašila ruke mreži zbog koje će se bazne stanice gomilati.

I Zadrani su nezadovojni. Već sad se šuška da će se na supovima nadograditi puno opasnija infrastruktura za 5G mrežu i ovo što se dosad izgradilo smatraju nedopustivim.

- Tako da je pitanje, ako su druge zemlje usporile 5G mreže. Ministarstvo vlade Belgijske regije, Brisel je rekla da građani Brisela nisu zamorci čije zdravlje treba prodavati za profit. Pitanje je da li zaista treba forsirati 5G mrežu - kaže Svetko Čustić, direktor NK Zadar.

Pitanje je to i za buduće zastupnike Hrvatske u Europrlamentu. Zašto ne vrijede ista pravila kod nas, kao i u moćnijim državama Europe. Preispitati pravilnike o postavljanju baznih stanica, zadaća je! Još dugo će se manipulirati s činjenicama o štetnosti elektromagnetskog zračenja, ali  najblaže rečeno  nakaradne konstrukcije sigurno ne idu u prilog željenom turističkom imiđu Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!