21:35 / 04.05.2020.

Autor: B.A./HRT

BBC: Može li Hrvatska spasiti turističku sezonu?

Ilustracija: Grgo Jelavić/PIXSELL

Ilustracija: Grgo Jelavić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za Hrvatsku problem više nije kako zadržati strance vani, već kako ih vratiti, piše BBC
Hoće li Hrvatska uspjeti spasiti turističku sezonu? Pitanje je to koje muči mnoge naše građane, a pogotovo turističke djelatnike. Tom se temom, zajedno s izgledima turizma u Grčkoj, pozabavio i BBC u danas objavljenom članku pad naslovom "Koronavirus: Grčka i Hrvatska djelovale su brzo, sad moraju spasiti ljeto".

U članku se navodi kako je Hrvatska bila na oprezu nedugo nakon što su iz Kine počele stizati vijesti o epidemiji.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je smjernice čak i prije dolaska autobusa s turistima iz Wuhana krajem siječnja, a lokalni mediji otvorili su pitanje kineskih radnika koji rade na gradnji Pelješkog mosta.

- Prvi potvrđeni hrvatski slučaj dogodio se 25. veljače, gotovo mjesec dana nakon Italije i Ujedinjenog Kraljevstva, stoji u članku.

Sada se otvara pitanje - mogu li Hrvatska i Grčka spasiti ljetnu turističku sezonu?

- Za Hrvatsku problem više nije kako zadržati strance vani, već kako ih vratiti. Oko polovice od 20 milijuna posjetitelja koji posjete Hrvatsku na godinu dolazi u srpnju i kolovozu, a turizam je odgovoran za barem petinu gospodarskog outputa Hrvatske, navodi BBC.

U članku se navodi kako Hrvatska treba suradnju sa susjednim državama, pogotovo Slovenijom.

Njezini su, naime, građani drugi iza Nijemaca po noćenjima u Hrvatskoj, a mnogi turisti moraju proći kroz Sloveniju na putu prema hrvatskoj obali.

Ministri turizma obje zemlje prošli su se tjedan već sastali u Zagrebu kako bi do kraja godine dogovorili plan za put Slovenaca preko granice, a ostali državljani slijedili bi u lipnju.

Tu su i češke turističke agencije koje žele uspostaviti koridor za put do hrvatske obale, što je, ističe BBC, toplo pozdravio premijer Andrej Plenković.

A i istraživanje u Austriji ukazuje na to da se ljudi još uvijek nadaju uživanju na hrvatskom suncu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!