10:35 / 29.07.2019.

Autor: HRT

BBC o stanju na hrvatskoj granici

Granični prijelaz Maljevac, arhivska fotografija, snimila: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list

Granični prijelaz Maljevac, arhivska fotografija, snimila: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list

Foto: - / -

U videoreportaži stoji kako je migrante koji pokušavaju ući u Europsku uniju preko Hrvatske policija ilegalno protjerala u Bosnu.
U reportaži koju je objavio BBC stoji kako je migrante koji pokušavaju ući u Europsku uniju preko Hrvatske policija navodno ilegalno protjerala u Bosnu. Neki su čak rekli da ih je policija pretukla i opljačkala, izvještava BBC u prilogu i dodaje kako im je jedan policajac, koji je želio ostati anoniman, rekao da je sudjelovao u tri operacije "pushback", što bi u prijevodu značilo prisilno vraćanje migranata preko granice. Kontaktirali smo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) vezano za prilog BBC-ja te ćemo njihov odgovor objaviti kada ga dobijemo.
U prilogu BBC prikazuje granični prijelaz Maljevac na hrvatsko-bosanskoj granici uz komentar da ga tisuće migranata pokušavaju prijeći, "no mnogi bivaju uhićeni i ilegalno protjerani natrag u Bosnu". BBC spominje i "navodne nasilne napade" na migrante od strane hrvatske policije. Tu su i navodi 17-godišnjeg Mustafe iz Egipta koji kaže da je pretučen. 

Tu je i razgovor sa Šuhretom Fazlićem, gradonačelnikom Bihaća, koji BBC-jevu reporteru kaže kako je vidio hrvatske "pushbackove" u šumi unutar Bosne. Kaže i kako je razgovarao s hrvatskom policijom i obavijestio ih da je to što čine ilegalno, no dobio je odgovor da su oni samo "obični policajci" koji izvršavaju naredbe nadređenih.

BBC u prilogu navodi i kako je razgovarao s hrvatskim policajcem koji im je rekao da je sudjelovao u tri "pushbacka". S njima je bio voljan razgovarati samo pod uvjetom da ostane anoniman. U izjavi za BBC anonimni sugovornik navodi kako je dobio naredbu od nadređenoga, a on pak od svoga nadređenoga te da su naredbe stigle "od vrha". Poslije su, kazao je, shvatili da je to pogrešno. Rečeno im je, tvrdi izvor za BBC, da migrante uhvate prije nego što dođu do udruga koje se bore za ljudska prava ili bilo kojeg drugog mjesta gdje bi im bila pružena pomoć vezano uz azil. BBC navodi i kako neki migranti tvrde da im je hrvatska policija ukrala novac i uništila mobitele.

U prilogu se navodi i da Hrvatska negira navode o ilegalnim vraćanjima migranata te da je hrvatska Vlada odbila odgovoriti na pitanja BBC-ja. U svom upitu MUP-u postavili smo i pitanje je li ih tko iz BBC-ja kontaktirao te jesu li odgovorili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!