16:20 / 13.09.2019.

Autor: Hina

Bedeković: Do kraja rujna tehnička zaštita za sve ustanove socijalne skrbi

-

-

Foto: - / -

Ministrica je najavila da se radi i na zakonskim izmjenama postizanja statusa službene osobe.
Do kraja rujna sve ustanove socijalne skrbi u Hrvatskoj, svi centri i podružnice, trebale bi imati ugrađene detektore metala ili će se opremiti ručnim detektorima metala, potvrdila je to u petak u Krapini ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Nakon što je održala radni sastanak s ravnateljima centara za socijalnu skrb i ustanova socijalne skrbi u Krapinsko-zagorskoj županiji, kazala je kako je to mjera tehničke zaštite i da će se, ovisno o materijalnom stanju same građevine, odlučiti koja će se razina tehničke zaštite postaviti, a odluka o tome prepusti će se ravnateljima.

- Rok je 30. rujna. Ono što sam vidjela, a posjetila sam centre u Zlatar Bistrici i Krapini, ovdje su te pripreme u finalnoj fazi, izjavila je ministrica Bedeković te dodala da će prostore i djelatnike osiguravati i zaštitarske službe.

Osim toga, najavila je, radi se na zakonskim izmjenama postizanja statusa službene osobe.

- Ovih dana se radi i na postizanju statusa službene osobe za sve socijalne radnike i radnike u sustavu socijalne skrbi, sve stručne radnike. Neki dan smo imali sastanak i pokrenuta je procedura izmjene Kaznenog zakona gdje će biti unesena formulacija kojom će se dati status službene osobe za njih, rekla je ministrica Bedeković dodajući da je rok za izmjenu i dopunu kaznenog zakona kraj ove godine.

Najavila je da se  vrlo brzo očekuje da će izmjene zakona ići u prvo čitanje u Saboru.

- Sve su to vrlo važni koraci, ali jednako tako važna je i edukacija socijalnih radnika i svi stručnih radnika, podizanje i jačanje njihovih kompetencija, ali i prevencija mogućih rizničnih ponašanja. Ciklus edukacija sastoji se od pet modula i počet će već u listopadu, rekla je ministrica.

Za samo posjet Krapinsko-zagorskoj županiji kao cilj je navela jačanje međusobne suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave, centara za socijalnu skrb i svih ustanova socijalne skrbi te Ministarstva. Naglasila je kako je u fokusu poboljšanje kvalitete socijalnih usluga za krajnje korisnike.

- Jednako tako, cilj današnjeg sastanka je sagledavanje problematike vezano za materijalno i tehničko stanje naših institucija vezano za kadrovske potrebe, a jednako tako i za trenutne projekte koji se odvijaju u smislu povlačenja novca iz europskih fondova, kratko je pojasnila Bedeković.

Zamjenica župana Jasna Petek zadovoljna je suradnjom izvršne vlasti u županiji i ustanovama socijalne skrbi s područja županije. No, kazala je kako prostora za napredak ima.

- Ono gdje vidimo iskorake to su iskoraci u području rane intervencije, u području osiguravanja stanovanja za žrtve nasilja, u području psihosocijalne podrške raznim problemima, obiteljima tako da su to neke aktivnosti koje nam slijede u budućnosti, prvenstveno preko prijave nas kao županije ili naših institucija ili institucija socijalne skrbi na natječaje koji su u najavi, kazala je Petek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!