15:47 / 23.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Bedeković: Izgrađivati odgovornost za nenasilno ponašanje

-

-

Foto: - / -

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziralo je stručni skup kojemu je cilj senzibilizirati javnost i struku na problem nasilja nad ženama.
Nastavljeno je obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na ubojstvo triju žena na Općinskom sudu u Zagrebu prije 20 godina. Radi se o društvenom problemu o kojem se ne smije šutjeti i koji treba rješavati, istaknuto je na stručnom skupu koji je organiziralo
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u kazalištu Vidra.

- Kad se nasilje dogodi instinktivna reakcija je zgražanje. A odgovornost je način življenja. Odgovornost prvenstveno za sebe a onda i za sve druge. Odgovornost za nenasilno ponašanje je proces koji je potrebno izgrađivati, poručila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježio se u Karlovcu predstavljanjem preventivnog programa pod nazivom "LILY." Poseban naglasak je na prevenciji nasilja nad ženama koje su ujedno i osobe s invaliditetom jer one još rjeđe prijavljuju nasilje. Interventna policija u suradnji sa Savezom udruga osoba s invaliditetom obučila je žene kako se obraniti. Osnaživati žrtve fizički, onda i psihički kao i sve one koji rade u neposrednom doticaju s njima - jedan je od ciljeva programa.Svako se nasilje mora prijaviti, a zatvarati oči pred njim ne bi smjeli ni susjedi, rodbina, prijatelji, poznanici.  Za takve žrtve nasilja postoji besplatan SOS telefon, 0800 300 200. Obiteljsko nasilje ipak se sve češće prijavljuje, u prvih osam mjeseci ove godine bilo je 200-tinjak slučajeva. Do kraja godine u policiji očekuju ukupan porast prijavljenih slučajeva za 10-ak posto. U Ženskoj udruzi "Korak" najveći je problem trenutačno u sustavu - presporo sudstvo.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je, prigodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kazao da najavljene izmjene Kaznenog zakona imaju za cilj snažnije kažnjavanje počinitelja i usklađeno djelovanje prema recidivistima. Podsjetio je na Zakon o policiji prema kojem se obiteljski nasilnici iz redova policije udaljuju iz službe. Naglasio je da policija sustavno radi na edukaciji cijelog operativnog sustava te da je najpripremljenija u pogledu suzbijanja tog problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!