20:13 / 25.11.2019.

Autor: HRT

Bedeković: "Moramo graditi kulturu nenasilja"

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj statistika je i dalje zabrinjavajuća - u 10 mjeseci ove godine u našoj je zemlji ubijeno 11 žena.
Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. U svijetu svakoga dana sadašnji ili bivši partner ubije 137 žena. U Hrvatskoj statistika je i dalje zabrinjavajuća - u 10 mjeseci ove godine u našoj je zemlji ubijeno 11 žena. U resornom ministarstvu danas su svečano uručeni ugovori udrugama koje pružaju usluge savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji  i predstavljen je projekt "Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - Za nasilje nema opravdanja".

O tome su u Temi dana govorili Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Miren Šipek, predsjednik Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Projekt "Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - Za nasilje nema opravdanja" - sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, Bedeković je rekla da je riječ o projektu čiji je osnovni i glavni cilj unaprjeđenje sustava prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i u obitelji. Smatra da je važno i međuresorno postupanje kada dođe do nasilja.

- Sredstva u visini od oko 10 milijuna kuna su osigurana iz Europskog socijalnog fonda, partneri su Ministarstvo pravosuđa i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, rekla je.

Dodala je da projektom žele postići cjelovit pristup nasilju kroz prevenciju nasilja i podizanje javne svijesti koliko je nasilje ozbiljan problem u društvu. Također žele dodatno usavršavati stručnjake.

Šipek je zahvalio ministarstvu pravosuđa jer su tehnički podržavali Udrugu oko 20 sati dnevno - od sada ćemo imati besplatnu 24-satnu telefonsku liniju svih sedam dana u tjednu, uključujući praznike i blagdane.

Bedeković se osvrnula na zakonodavni okvir - u izmjenama i dopunama je trenutno čitav set kaznenih zakona, očekuje od Nove godine novi, kvalitetan zakonodavni okvir. Napomenula je i novi protokol o suzbijanju nasilja u obitelji koji je donesen u lipnju, rekla je da je zakonska podloga dobra i naglasila je važnost međuresorne suradnje.

Smatra da je svima zajednički zadatak osvještavanje javnosti da je nasilje zlo. Dodala je kako je potrebno vratiti povjerenje u sustav, a društvo je dužno žrtvi pružiti pomoć.

Šipek kaže kako su zadnjim izmjenama zakona implementirani minimalni standardi EU-a i dobro su posložena prava žrtava. Pojasnio je kako žrtva treba dobiti i povratnu informaciju - kada podnese prijavu, želi znati što se s time događa, a sada postoji i zakonska obveza o tome. Vjeruje da imamo jedan od boljih sustava u EU, iako su potrebne manje korekcije, ali nema tog zakona koji može spriječiti nasilje apsolutno. Slaže se s Bedeković da svi trebamo biti odgovorni prema žrtvi i da nasilje treba što više sprječavati.

Uspoređujući podatke o zabilježenim djelima nasilja u obitelji, Šipek smatra da se povjerenje dugo gradi, a ovdje je prošao jedan kratak rok.

Bedeković je kazala da je 3 milijuna kn iz državnog proračuna osigurano za Poziv za prijavu projekata udruga koje pružaju usluge savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji za 2019. Smatra da zajedno trebamo graditi kulturu nenasilja i da u Hrvatskoj mora biti nulta stopa tolerancije na nasilje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!