13:57 / 07.10.2019.

Autor: T.V./HRT/Hina

Bedeković o statusu roditelja njegovatelja

-

-

Foto: - / -

Ministrica Vesna Bedeković najavila je da će za rješavanje statusa roditelja njegovatelja potaknuti međuresornu suradnju i konzultacije jer njihovi zahtjevi ne zadiru samo u područje socijalne politike.
Ministrica demografije, obitelji, socijalne politike i mladih Vesna Bedeković najavila je u ponedjeljak da će za rješavanje statusa roditelja njegovatelja potaknuti međuresornu suradnju i konzultacije jer njihovi zahtjevi ne zadiru samo u područje socijalne politike.

- Roditelji njegovatelji: Ne želimo biti socijalni slučajevi

- Nastojat ćemo učiniti sve što je moguće, poduzet ćemo daljnje korake i tražimo međuresornu suradnju, izjavila je Bedeković novinarima pred Banskim dvorima komentirajući prosvjed oko 80 roditelja njegovatelja, održan u petak pred njezinim ministarstvom.

S prosvjeda, koji su organizirali članovi udruge Sjena, upućeni su zahtjevi da se roditeljima njegovateljima regulira radni odnos uz najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna, da se prava i obaveze njegovatelja urede Zakonom o njegovateljima, koji bi morao biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi, te da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos prema Zakonu o radu, tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu.

Bedeković je potvrdila da stalno komunicira s predstavnicima roditelja njegovatelja te da se s udrugom Sjena sastala nekoliko dana prije prosvjeda kako bi razgovarali o njihovim problemima. Na upit mogu li roditelji njegovatelji računati na povišicu naknada već od sljedeće proračunske godine, ministrica je ustvrdila kako je ta problematika vrlo kompleksna i zadire u više resora.

- Najprije treba obaviti međuresorne razgovore i konzultacije sa svim zainteresiranim dionicima, onda ćemo moći nešto više o tome reći, dodala je.

Bedeković trenutačno ne raspolaže podatkom koliko je u Hrvatskoj obitelji u kojima status roditelja njegovatelja imaju oba roditelja i kolike su im plaće, no kaže da u Hrvatskoj trenutačno ima oko 4500 roditelja njegovatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!