11:16 / 04.12.2019.

Autor: V.K./HRT

Bedeković: Ozbiljno namjeravamo riješiti problem roditelja njegovatelja

-

-

Foto: - / -

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković gostovala je u emisiji Hrvatskog radija "A, sada Vlada"
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković gostovala je u emisiji Hrvatskog radija "A, sada Vlada".

Danas je pred Ministarstvom  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku udruga Sjena održala prosvjed za status roditelja njegovatelja. Kažu kako žele upozoriti na neodrživu situaciju u koju su dovedene osobe s invaliditetom, ali i njihovi roditelji njegovatelji.

- Prosvjed roditelja njegovatelja pred Ministarstvom

- Roditelji prema sadašnjem statusu imaju pravo na naknadu od dvije i pol tisuće kuna neto te su im plaćena prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te prava za vrijeme nezaposlenosti kao zaposlenim osobama prema posebnim propisima. Usto, imaju pravo na naknadu za vrijeme bolovanja i za vrijeme godišnjeg odmora uz osiguranje privremenog smještaja djetetu tijekom godišnjeg odmora. Nakon prestanka njihovih prava, oni mogu ostvarivati pravo na naknadu za nezaposlene osobe iz HZZ-a, rekla je ministrica i dodala kako je ova udruga prosvjedovala i prije dva mjeseca te je nabrojala što se sve  otad učinilo.

Istaknula je kako dio roditelja njegovatelja smatra da nije dobro pozornost s djece usmjeriti na radni položaj roditelja i rješavanje njihovih zahtjeva za povećavanje naknada, već da se treba usmjeriti na osiguranje šire palete usluga za djecu s invaliditetom kako bi se roditelji mogli uključiti na tržište rada.

- Slažem se da naknada od dvije tisuće petsto kuna nije dovoljna i nije povećana od 2008. Njihov je zahtjev da naknada ne bude manja od 4 tisuće kuna mjesečno. Ministarstvo intenzivno radi na tome, istaknula je Bedeković.

Osim veće naknade roditelji traže i reguliranje naknade kao radnog odnosa te veću plaću za njegovatelje koji njeguju dvije ili više osoba, odnosno njegovatelje vitalno ugroženih osoba. Oni traže da se za vrijeme bolovanja ili godišnjeg odmora nađu kompetentne osobe koje bi se skrbile o bolesnima, a ne ustanove ili bolnice. Njihov je zahtjev da roditelj u slučaju smrti njegovane osobe ima pravo na 6 mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojeg će se integrirati u društvo.

- Status roditelja njegovatelja ne može se regulirati posebnim propisom, nego samo pravilnikom, i to u okviru Zakona o socijalnoj skrbi, istaknula je ministrica.

Također je kao problem navela kreditnu sposobnost roditelja njegovatelja. Ministarstvo je dogovorilo sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge bankara, na kojem će se razgovarati o tome.

- Ministarstvo je pokazalo da, u ova dva mjeseca, nizom intenzivnih sastanaka, ozbiljno namjeravamo riješiti problem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!