13:46 / 09.03.2020.

Autor: Danijela Novak/Dnevnik/IMS/V.K./HRT

Bedeković: Spremni smo prihvatiti djecu izbjeglice bez roditeljske skrbi

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Održana je konferencija za novinare u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tema je bila prihvat djece izbjeglica bez roditeljske skrbi.
Europska komisija donijela je akcijski plan za pomoć djeci izbjeglicama bez roditeljske skrbi. Više od polovine članica Unije iskazalo je spremnost da pruži pomoć, a među njima je i Hrvatska. Ministrica Vesna Bedeković izjavila je na konferenciji za novinare da sustav socijalne skrbi u RH ima razvijenu uslugu prihvata djece bez pratnje koja su zatečena na prostoru RH i da je naša zemlja u ovom trenutku spremna prilagoditi se kriznim situacijama.

- Smatram da je ovo prije svega humanitarno pitanje zbog činjenice da se radi o najosjetljivijoj i najranjivijoj skupini, a to su djeca. Hrvatska je spremna  prilagoditi se svim izazovima koji nas očekuju, naglasila je ministrica i dodala kako Hrvatska od 2018. ima protokol o postupanju prema djeci bez pratnje koji je donijela Vlada RH.

- Do sada smo imali iskustva sa starijim maloljetnicima, djecom od 16 do 18 godina. U Hrvatskoj imamo dvije prihvatne točke, a to su centri za pružanje usluga u zajednici u Zagrebu i Splitu. To su dva centra koja imaju najbolje prostore i najkvalitetnije kadrovske resurse. Surađujemo s MUP-om koji u takvim situacijama kada se na prostoru RH zateknu djeca bez pratnje, kontaktira centar za socijalnu skrb koji je nadležan prema mjestu gdje se djeca zateknu, nakon čega centar za socijalnu skrb određuje skrbnika koji maloljetnu osobu smješta u adekvatnu ustanovu, a nakon toga, radi se procjena potreba i individualni plan za svakog korisnika, na temelju čega se korisniku pruža najadekvatnija skrb, naglasila je Bedeković.Istaknula je kako je takvih slučajeva do sada bilo pedesetak i najčešće se radilo o djeci koja su u tranzitu.

Bedeković je rekla da se trenutno radi analiza i procjena prostornih i stručnih kapaciteta i kako je važno osigurati što bržu međuresornu suradnju kako bismo se mogli uskladiti s kvotama koje će Hrvatskoj biti dodijeljene. Naglasila je da stručnog kadra ima, a jedino što nedostaje su prevoditelji.

- Mi do sada nismo imali iskustava s manjom djecom, ali ako bude trebalo, spremni smo smjestiti i njih. Kadrovskih kapaciteta imamo, a sve ono što bude dodatno potrebno osigurat će se i u tom smislu se očekuju i sredstva iz EU-a, naglasila je ministrica i dodala kako je najvažnija brza reakcija u kriznoj situaciji, pružanje sigurnosti, adekvatne skrbi i zaštite.

Posebno je istaknula da ovdje nije riječ o udomljavanju i posvajanju. Ovdje se radi o pružanju smještaja djeci u kriznim situacijama te je, kako je rekla, ovo prije svega humanitarno pitanje.
-

-

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!