Bejaković: Poslodavci bi se trebali više potruditi oko sezonskih radnika

30.04.2022.

19:49

Autor: HRT/E.L.S.

Predrag Bejaković o nedostatku radne snage

Predrag Bejaković o nedostatku radne snage

Foto: HRT / HRT

U kratkom roku problem nedostatka radne snage teško se može riješiti, to su problemi koji karakteriziraju hrvatsko tržište već više od 30 godina - izjavio je za Dnevnik HTV-a dr. sc. Predrag Bejaković s Instituta za javne financije. 

- Teški poslovi u graditeljstvu, kao što su zidarski, tesarski, krovopokrivački, razmjerno su slabo plaćeni. To su poslovi koji se obavljaju u vrlo lošim uvjetima i mlade ta zanimanja ne privlače. Slična stvar je i u turizmu gdje nam ozbiljno nedostaju kuhari, konobari, slastičari i teško se može očekivati da bi se nešto u kratkom roku moglo napraviti - istaknuo je Bejaković.

Smatra da država može informirati mlade o tome kako će se lakše zaposliti, ali kod nas je prošireno vjerovanje da će tata ili mama preko veze naći posao i da obrazovanje u velikoj mjeri ne ovisi o tome kako će se zaposliti, pa je teško očekivati da država može nekim administrativnim mjerama prisile motivirati mlade da upišu određeni program. Država, kaže, može motivirati, informirati, davati stipendije, ali u najvećoj mjeri poslodavci bi trebali snositi svoj dio troška i organizacijskih priprema kako bi osigurali bolje uvjete rada, veću sigurnost zaposlenja i bolja primanja, tako da i mladima ta zanimanja postanu zanimljiva.

- Moramo biti svjesni da naši poslodavci ne mogu platiti radnika kao što ga može platiti, recimo, austrijski poslodavac. Naši radnici u turizmu nisu loše plaćeni za hrvatske standarde, ali ipak znatno lošije nego što mogu zaraditi u inozemstvu - naglasio je i ponovio da jednostavnog rješenja nema.

Može pomoći, kaže, uvoz stranih radnika, što nije loše rješenje jer je to prilika da se upoznamo i s nekim drugim kulturama i vidimo u kojoj smo mjeri bolji od tih ljudi. Napomenuo je da problema nema ako su ljudi zaposleni cijele godine, ali problematičan je sezonski rad.

Sindikati upozoravaju na problem snižavanja cijena rada uvozom radne snage, ali Bejaković smatra da sa stajališta društva i gospodarstva to nije neki velik problem.

- Sve da i bude 100 tisuća stranih radnika, što neće biti, to još uvijek nije ni 10 posto zaposlenih u Hrvatskoj, a moramo i shvatiti da je Hrvatska u velikoj mjeri i odskočna daska za takve ljude da odlaze u zapadnu Europu gdje će imati bolje uvjete rada i veću zaradu - zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!