10:19 / 15.03.2019.

Autor: HRT

Belakušić za HRT: Trebao je Frane Lučić i prije dobiti odštetu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Šesta točka dnevnog reda Vladine sjednice bila je davanja mišljenje na izvješće DORH-a u vezi s odštetom jedinom preživjelom vatrogascu kornatske tragedije Frani Lučiću.
Državno odvjetništvo postiglo je nagodbu s jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije Franom Lučićem. Potvrdio je to premijer Andrej Plenković na jutrošnjoj sjednici Vlade.

Šesta točka dnevnog reda Vladine sjednice bila je davanja mišljenje na izvješće DORH-a u vezi s odštetom Lučiću.

- U nagodbi je DORH je ponudio Lučiću odštetu od 5 milijuna, 498 tisuća i 523 kune. Nagodbom je određena i mjesečna renta u vrijednosti od 6.000 kn, 4.500 na ime tuđe pomoći i njege te 1.500 kn na ime poboljšane prehrane i medicinskih preparata, rekao je premijer.

- Važno je istaknuti da se sklapanje ove nagodbe i isplata iznosa ne može  smatrati priznanjem odgovornosti Hrvatske za štetni događaj, naglasio je  Plenković.

Zahvalio je ministru pravosuđa i DORH-u na uloženom naporu i trudu u pronalaženju zadovoljavajućeg rješenja.

Zapovjednik DVD-a Tomislav Belakušić rekao je za središnji Dnevnik HRT-a da je Frane Lučić danas, nakon što je Vlada podržala nagodbu, otputovao u Zagreb kako bi se dogovorio sa svojim odvjetnikom o daljnjim koracima. Na pitanje smatra li državu odgovornom za kornatsku tragediju u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, odgovorio je potvrdno.

- Hrvatska vatrogasna zajednica Vlada i država odgovorni su za sustav vatrogastva. Požar se dogodio u NP Kornati. Država je vlasnik i odgovorna je za gašenje, spašavanje i prijevoz vatrogasaca, objasnio je.

Naglasio je da su vatrogasci DVD-a Tisno i ostali diljem Hrvatske dali podršku Lučiću te da je dobro da je Vlada odlučila o nagodbi. "Frane će nakon 12 godina imati manje brige. Trebao je i prije dobiti odštetu", istaknuo je.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!