07:42 / 01.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Beli Manastir na - 23 stupnja, Koprivnica -19, Osijek -18

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Bednji je izmjereno minus 21, u Osijeku minus 16, a u Gospiću i Zagrebu minus 12 stupnjeva.
Stigao je vrhunac ledenog vala. Iako je 1. ožujka klimatološki početak proljeća, Hrvatska se probudila u najhladnijem jutru ove zime. Za središnju i istočnu Hrvatsku proglašen je crveni meteo alarm. Jutros je najhladniji bio Beli Manastir na - 23 stupnja, u Koprivnici je izmjereno -19, u Osijeku -18. Zagreb se probudio na -12, Rijeka na -4.Zbog snijega koji ugrožava sigurnost ljudi i objekata, u Ravnu Goru su poslijepodne na poziv te općine poslane dodatne snage Civilne zaštite Primorsko-goranske županije pa će snijeg uklanjati 80-ak njezinih pripadnika, izvijestio je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić.

Ponajprije će se uklanjati snijeg s krovova i drugih površina na visini kako bi se spriječilo njegovo urušavanje zbog velike težine. U petak ujutro uklanjanje snijega nastavit će se u Lokvama, u čemu će sudjelovati 30-ak pripadnika Civilne zaštite, a u Fužine i Lokve stići će freza koja će proširivati prometnice. Osnovne škole u Delnicama te u Ravnoj Gori neće raditi do ponedjeljka, 5. ožujka.

Splićane je jutros iznenadio gust snijeg. Zbog moguće poledice gradska uprava apelirala je da se ne izlazi ako se ne mora, a ceste su, unatoč najavi juga i kiše, ipak posipane solju. Zimske službe dočekale su ga spremne.U Dalmaciji su temperature iznad nule. Iako je u Šibeniku možda jedno od najtoplijih jutra u Hrvatskoj, i onim najotpornijima i dalje je hladno. Snijeg i minusi nekima stvaraju probleme, ali na Plitvičkim jezerima stvorili su idiličnu sliku.

U pojedinim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije ponovno je počeo padati snijeg, a na Pelješcu i Korčuli su proglašeni zimski uvjeti. Na terenu su po dvije ekipe koje posipavaju ceste solju zbog najavljene ledene kiše. Snijeg pada i u Konavlima, no zasada se zadržava samo na Konavoskim brdima gdje su na snazi zimski uvjeti.

Zabijelila se danas i Istra, pahulje su Pulom počele prolijetati još jutros. Istrani se snijegu raduju, budući da ga nema previše i da su se za njega pripremili. Zbog opasnosti od urušavanja, velike naslage snijega na cesti između Vrata i Fužina jutros su minirane, snijeg je uklonjen, a promet normaliziran.Tijekom dana slijedi zatopljenje, osobito na Jadranu, gdje će jačati jugo. S njim će i oblaka biti sve više, a iz njih ponovno i oborina, i to uglavnom snijega, već prijepodne na dijelu Jadrana, do kraja dana gotovo posvuda. U nastavku tjedna i početkom novoga daljnji porast temperature, ali i mjestimične oborine, koje se ponegdje mogu smrzavati na podlozi i predmetima. Zima nas napušta, ali u stilu. Više o stanju u prometu pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!