17:27 / 19.11.2018.

Autor: V.K./HRT

Beljak: Amsterdamska koalicija, alternativa za koju se isplati glasati

-

-

Foto: - / -

Proširena Amsterdamska koalicija će donijeti pravu alternativu vladajućima, alternativu za koju se isplati glasati na izborima.
Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez". Uz državni proračun, poreznu i mirovinsku reformu,  Agrokor i Uljanik, teme su bile: politička scena, stanje u oporbi  Amsterdamska koalicija, preslagivanje zastupničkih klubova i sve burnije rasprave u Saboru.

Beljak je rekao da jako dobro napreduju razgovori o formaliziranju suradnje Amsterdamske koalicije i HSS-a, te bi u sljedećih desetak dana trebalo dogovoriti još zadnje detalje i nakon toga potpisati sporazum.

"Proširena Amsterdamska koalicija će donijeti pravu alternativu vladajućima, alternativu za koju se isplati glasati na izborima“, naglasio je Beljak i dodao kako „zbog razmrvljenosti oporbe, HDZ ima većinu. Mi ćemo svakog dana biti sve jača i jasnija alternativa HDZ-u i vladajućima.“

Nova koalicija će imati test iduće godine na izborima za EU parlament, za predsjedničke izbore, zatim parlamentarne i lokalne.

"Koalicija je dugoročna opcija, iako očekujemo da nam se pridruže i ostale opozicijske stranke, jer jedino tako udruženi možemo pobijediti HDZ“, istaknuo je Beljak.

Na pitanje je li koalicija razgovarala s SDP-om o ulasku u koaliciju, Beljak je odgovorio da jesu, ali da trenutno u SDP-u postoji  problem "njihove unutarstranačke situacije, gdje vi nemate s kim razgovarati. Mi želimo da nam se što prije priključe i da riješe svoje nesuglasice.“

"SDP mora proći svoju katarzu i koncentrirati se na ono što je bitno, a mi u ostatku opozicije ih čekamo spremno“, naglasio je.

U ovom sazivu Sabora, dogodila se i tzv. epidemija mijenjanja stranačkih dresova. Beljak je naglasio kako je HSS imun na to, no, oni su za to da se izmjeni izborni zakon, "zato što je on taj koji dopušta ovu neviđenu situaciju“.

SDP proziva Milana Bandića da drži simbiozu s HDZ-om, uzajamnim držanjem većine u Saboru i Skupštini.

"Čovjek koji je bio u Savezu komunista, potom u reformiranom SDP-u, danas je desničar. Bandić nema nikakvu ideologiju i zaista ne znam do kada će to zagrepčani tolerirati“, rekao je Beljak.

"Što se tiče proračuna, moram priznati da postoje određeni statistički podaci koji pokazuju neke dobre rezultate, ali to je umjetno“, kaže Beljak i dodaje da "kada nemate nikakvih investicija, kada ne trošite novac onda možete napraviti suficit, ali to je problematično.“

"Statistike pokazuju da zemlje koje su izašle iz rata ostvaruju rast, a mi smo nakon rata ostvarili pad. To je nakaradni sustav koji je osmišljen u 90-ima. To je model neoliberalnog, pljačkaškog i tajkunskog, kapitalizma“, govori Beljak i napominje kako više nema domaćih tajkuna, ali su „na njihova mjesta došli strani, a građani Hrvatske su po tom sustavu zamišljeni kao robovi.“

"Porezna reforma neće učiniti ništa, zato što ide na ruku velikima. Država cijedi zadnju lipu od malog poduzetnika kako bi namirili desetine tisuća uhljeba kojima su izmišljena radna mjesta, kako bi na izborima glasali za njih“, istaknuo je.

"Ne vjerujem mirovinskoj reformi. U prvom redu trebali bismo govoriti o minimalnoj mirovini, a to je nešto od čega bi mogao živjeti netko tko je 40 godina radio. Danas imamo 85 posto umirovljenika koji imaju manju mirovinu od prosječne. Njima treba osigurati da mogu dostojanstveno u starosti živjeti“, naglašava Beljak.

U posljednje vrijeme, u Saboru se sve češće gube živci i rasprave postaju sve burnije. Sabor zna biti na rubu fizičkog incidenta.

"U zadnja dva slučaja prvo su HDZ-ovci uvrijedili mene na osobnoj razini, a onda je Zekanović uvrijedio Grmoju. Kada im se odgovori da to učine u četiri oka, a ne kukavički iz saborskih klupa pred kamerama. To je možda ličilo na mogućnost fizičkog obračuna, ali ja osobno to nikada ne bi učinio“, istaknuo je Beljak.

"Predsjednica se protivi Marakeškom sporazumu, zato što se boji da će izgubiti glasače, a izbori za predsjednika se bliže“, zaključuje Beljak.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!