13:13 / 26.01.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Beljak: Hrvatska je na umoru!

Krešo Beljak o popisu stanovništva

Krešo Beljak o popisu stanovništva

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak upozorio je da je Hrvatska "na umoru", ne samo zbog toga što je popis stanovništva pokazao da nas je manje, nego zbog, kako je rekao, dobne strukture koja je najlošija otkad se provode popisi stanovništva.

- Hrvatska je na umoru, na aparatima, a te aparate nam daju EU fondovi koji pune rupe koje nastaju u proračunima kako bi cijela stvar bila održiva, izjavio je Krešo Beljak na konferenciji za novinare na kojoj je komentirao rezultate popisa stanovništva.


- Kad netko zatvori te slavine, rekao je, taj čas smo gotovi - nema mirovina, nema plaća za velik dio zaposlenika u javnom sektoru, privatni sektor to ne može nadoknaditi  - i mi smo kao društvo slomljeni, poručio je predsjednik HSS-a.


Smatra da Hrvatska ima više od četiri milijuna stanovnika, a dobna struktura najveći je problem


Beljak je mišljenja da je popis napravljen na metodološki zastarjeli način, na razini austro-ugarske metodologije te da je napravljen traljavo, a da su brojke ipak veće od 3,8 milijuna ljudi.


- Po mojoj slobodnoj procjeni, one su 10 posto veće, ima nas ipak nešto preko četiri milijuna. No, to ne bi trebalo tješiti nikoga jer nisu bitne ukupne brojke, bolja bi bila situacija da nas je i dva milijuna, ali da je to stanovništvo drugačije dobno raspoređeno. Dobna struktura nam je najlošija u povijesti Hrvatske otkad postoje podaci, od 1857. godine, upozorio je čelnik HSS-a.


Istaknuo je da zapadnoeuropske zemlje poduzimaju mjere, odnosno pokušaje ublažavanja demografske katastrofe, pri čemu su primjerice Italija i Njemačka, također suočene s problemom iseljavanja, to nadoknadile  doseljavanjem.


Beljak je iznio saznanja da je u RH dobna struktura stanovništva takva da je mlađih od 19 godina oko 15 posto, što je najlošiji rezultat u povijesti, dok je starijih od 65 godina oko 22 posto, što je također daleko najlošiji rezultat u povijesti."HDZ sve prepušta stihiji"  


- Prateći povijest i popise stanovništva, politike koloniziranja, naseljavanja prostora današnje Hrvatske, svi su u zadnjih 500 godina imali nekakve politike očuvanja stanovništva na prostoru današnje Hrvatske, a jedini koji nema nikakvu politiku, nego je sve prepušta stihiji, je HDZ. HDZ je stranka koja je Hrvatskoj napravila više štete nego Turci, Venecijanci, Habsburgovci, Srbi, Mađari, svi skupa  kroz cijelu povijest, naglasio je.


Ključnom mjerom, u dogovoru s demografskom strukom, Beljak jsmatra politiku doseljavanja, posebno mladih, kao i decentralizaciju države kako bi se pojavio puno veći broj lokalnih čelnika koji bi radio na mjerama prihvaćanja stanovništva na svoje područje.


- Potrebno je, ustvrdio je Beljak, osnovati i demografski stožer sa stručnjacima koji bi na dnevnoj bazi predlagali mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!