15:38 / 29.01.2018.

Autor: HRT

Beljak: Izmjenama poslovnika pokušat će se ušutkati opozicija

-

-

Foto: - / -

O aktualnim temama i događajima u "Oporbenom zarezu" Hrvatskog radija s urednikom Ivicom Ružičićem govorio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.
O aktualnim temama i događajima u "Oporbenom zarezu" Hrvatskog radija s urednikom Ivicom Ružičićem govorio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Na početku emisije predsjednik HSS-a govorio je o situaciji u Savudrijskoj vali gdje su tenzije dodatno zaoštrile kazne koje je Slovenija poslala hrvatskim ribarima. "Situacija može eskalirati, ja ne znam zbog čega se Slovenija ponaša na takav način. Očito su i kod njih određene strukture pale pod utjecaj politikantstva. No, to je stvar naše diplomacije da provede našu vanjsku politiku koje nažalost nema, jer imamo na čelu države ljude koji su kukavice", kazao je Beljak.

Na pitanje da li bi vratio Slovencima istom mjerom kazao je: "Živimo u vremenu kada je rat zadnja opcija. Diplomacija se treba raditi za stolom. Očito su se Slovenci toliko osilili da misle da mogu raditi što god hoće", naglasio je. Dodao je kako Hrvatska, za razliku od Slovenije, očito nema prijatelja u Bruxellesu.

Istaknuo je kako Europska komisija staje na stranu Slovenije te "da smo se mi sami maknuli od njih". "Hrvatska se maknula od EU i stala na stranu Višegradske skupine. Za to ima koliko god hoćete primjera", rekao je.

Na pitanje kada će se pojaviti napredak u odnosima Slovenije i Hrvatske kazao je: "Pojavit će se kada se na čelu Hrvatske pojavi normalni političar koji će štititi hrvatske interese, a hrvatski interes može biti jedino povezivanje s centralnim državama Europske unije, a to su Njemačka, Francuska, itd. Njih se trebamo držati i u njima tražiti saveznike". Dodao je da ni predsjednica ni premijer ne štite hrvatske interese.

Govoreći o uvođenju novog Poslovnika u rad Hrvatskog sabora kazao je: "Bojim se da će s ovim izmjenama Poslovnika neke mogućnosti da se razgovara argumentirano ukinuti i da će se na taj način pokušati ušutkati opozicija. Bojim se da će doći do toga".

Govoreći o Istanbulskoj konvenciji kazao je kako ona neće biti ratificirana ove godine. "Siguran sam da većina vladajućih jest za ratifikaciju konvencije, ali dok ima uz sebe ovakve kakve imaju, to neće ići", zaključio je.


-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!