15:33 / 15.02.2021.

Autor: M.M./Oporbeni zarez/HRT

Beljak: Osjećam se jadno što sam se cijepio prije reda

Krešo Beljak

Krešo Beljak

Foto: Oporbeni zarez / HRT

O aktualnim političkim temama u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" govorio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Na početku emisije Beljak se osvrnuo na novo pojačanje HSS-a - Sinišu Vucu.

- Čim je riječ o pojačanju to izaziva medijsku pažnju, a to je i cilj, kao i to da se pred lokalne izbore ostvari što bolji rezultat, a s njim ćemo postići bolji rezultat u Splitu nego bez njega, rekao je.

Kad je riječ o brojnim aferama koje se spominju uz ime Siniše Vuce, rekao je kako neke stvari ne izlaze slučajno i kako nekom očito smeta njegova kandidatura.

- Što je od tih afera istina, a što ne... imam dojam da su te afere puno preuveličane, rekao je. 

'Vjerujem da će HSS ostati na vlasti u Samoboru'

Beljak je rekao kako vjeruje da će HSS ostati na vlasti u Samoboru, ali i da se on više neće kandidirati za gradonačelnika, te da će kandidat biti njegov dosadašnji zamjenik, za kojeg je rekao da će biti bolji gradonačelnik od njega.

- Stranačka infrastruktura i ono što smo postigli zadnjih 12 godina daje mi za pravo vjerovati da su to građani Samobora to prepoznali i da uz naše koalicijske partnere - SDP uspjeh neće izostati. Vjerujem da građani Samobora znaju procijeniti tko ih je vodio kroz nekoliko kriza u zadnjih 12 godina i da neće riskirati da vođenje grada u ovim teškim vremenima, prepuste nekome tko nema ni znanja ni volje. 

Na pitanje hoće li preseliti u Zagreb, rekao je možda.

- Nisam još odlučio, postoje ljudi koji me nagovaraju i koji smatraju da je to dobra ideja, te da nema posebne osnove po kojoj bi ja bio lošiji kandidat od ostalih, tim više jer imam 12-godišnje iskustvo vođenja najuspješnijeg grada u Hrvatskoj. 

'Nisam 100 posto siguran da je Vanđelić odbio HDZ'

Na pitanje ima li Damir Vanđelić nade da ostane na čelu Fonda za obnovu, Beljak je rekao nije 100 posto siguran da je Vanđelić odbio HDZ.

- Mislim da je tu bila neka druga igra, da je on bio prejak kandidat, a da im to nije odgovaralo zbog Milana Bandića i njihovih unutarstranačkih osnova. Zna se dogoditi politički apsurd da se gura slabiji kandidat da ne bi došlo do drugih tektonskih poremećaja unutar same organizacije, rekao je. 

Osvrnuo se i na ostanak Milana Bandića na vlasti.

- Mislim da mu dionice rastu iz dana u dan. Podcjenjuje se Bandića cijeli niz godina i to nije dobro. Podcijeniti nekoga tko je 6-7 puta dobivao izbore i u 20 godina uspostavio infrastrukturu upravljanja u Zagrebu, nije politički mudro. 

'Neugodno mi je pred mojim roditeljima'

U petak se članove Nacionalnog stožera pozivalo da daju ostavke zbog cijepljenja preko reda. Beljak je rekao kako to podržava, ali da je to pucanj u prazno.

- U svakom normalnom društvu gospođa Markotić bi podnijela ostavku iste sekunde. To se jednostavno ne radi. To je amoralno u ovakvoj situaciji u kojoj jesmo, rekao je. Ne radi se o tome radi li se o članu obitelji ili ne. Osoba koja je omogućila nekome da se cijepi preko veze treba odgovarati. To nije iznenađujuće, živimo u Hrvatskoj, to je nešto što je bilo za očekivati da će se dogoditi i da će proći bez posljedica. Takve stvari već 30 godina, ali i duže prolaze bez posljedica. I onda to postane normalno, dodao je.

Rekao je i kako je dugo razmišljao hoće li se cijepiti ili ne, te da kad se nabavljalo cjepivo da je bilo za očekivati da će cjepiva biti dovoljno za sve.

- Međutim, dogodilo se nešto sasvim suprotno i neugodno mi je. Prvenstveno pred mojim roditeljima. Imam roditelje koji spadaju u rizičnu skupinu i koji svoje unuke nisu vidjeli već godinu dana. Ja sam se cijepio oni nisu. Naravno da bi to cjepivo prepustio njima ili drugima koji su ugroženi. Osjećam se jadno što sam se cijepio prije reda, rekao je Beljak, dodavši kako je cijepljenjem htio pokazati da je to civilizacijski doseg i način da se situacija s koronom prevlada.

Osvrnuo se i na godinu dana predsjednika Zorana Milanovića, koja se obilježava 18. veljače. Rekao je kako predsjednik Milanović ima njegovu podršku, ali smatra da nepotrebno ulazi u određene rasprave u javnom diskursu.

- To mu ne treba, to ne donosi nikakve pozitivne pomake.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!