13:35 / 21.09.2020.

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Beljak o Samoboru: Ne bi bilo korektno pobijediti, a ne moći dati maksimum

-

-

Foto: - / -

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, gostovao je u emisiji HTV-a "Studio 4" i rekao da se neće kandidirati za gradonačelnika jer ne bi bilo korektno opet pobijediti, a ne moći dati maksimum kao u posljednjih 12 godina.
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, gostovao je u emisiji HTV-a "Studio 4" i rekao da se neće kandidirati za gradonačelnika Samobora jer ne bi bilo korektno opet pobijediti, a ne moći dati maksimum kao u posljednjih 12 godina.

O Samoboru

Krešo Beljak
istaknuo je da u normalnom društvu ne bi trebalo biti iznenađenje ako netko odustane od kandidature za gradonačelnika.

- Čak je bilo prijedloga da se ograniči broj mandata lokalnih dužnosnika. Ja sam gradonačelnik Samobora 12. godinu nakon isteka trećeg mandata. Puni angažman potroši čovjeka i mislim da ne bi bilo korektno i vjerojatno opet pobijediti, a ne moći dati maksimum kao u posljednjih 12 godina. To ne bi bilo korektno prema građanima, pogotovo što sam i saborski zastupnik i predsjednik HSS-a. Tri posla u isto vrijeme ne mogu se kvalitetno obavljati, rekao je Beljak.

Beljak je rekao da će zamjenik Željko Stanec sigurno biti bolji gradonačelnik od njega.

- Stručniji je i kvalitetniji. Grad će dobiti novu kvalitetu, ideje i polet, dodao je.

Rezultat HSS-a na parlamentarnim izborima

- Sigurno sam očekivao više, rezultati su takvi kakvi su, birači su odlučili. Nisam zadovoljan, nitko nije zadovoljan. Nema bacanja koplja u trnje. Nema odustajanja, pred nama su lokalni izbori, imamo dovoljno vremena da se kvalitetno pripremimo. HSS će biti apsolutno iznenađenje sljedećih lokalnih izbora, rekao je Beljak.

Krešo Beljak istaknuo je kako bi se oni koji misle da ne bi trebalo mijenjati smjer stranke, trebali ugledati na one koji dobiju najviše glasova.

- To što pojedinci misle da bi se trebali vraćati u prošlost, to je njihova stvar, prošlost se ne može vratiti. Ta naša prošlost u posljednjih 20 godina strmoglav je pad. Moramo ići naprijed i transformirati se u modernu stranku zelene ljevice. To je put Stjepana Radića. HSS ima budućnost, rekao je Beljak.

Reforma lokalne uprave

Beljak je rekao da je ukidanje mjesta zamjenika nepotrebno.

- Može se dogoditi bolest ili smrtni slučaj, netko ga treba zamijeniti. Druga stvar što su ti zamjenici profesionalci, neka budu volonteri. Neka im se ograniči naknada i bude u rangu naknade gradskog vijećnika. Ovako ćemo imati nove troškove, a ne uštedu, rekao je Beljak.

Afera "Janaf"

-
Nadam se da će se ta akcija proširiti. Vidim u medijima da su tu neki jako poznati "likovi" koji mene već 15-20 godina osuđuju kao najvećeg kriminalca u državi, rekao je Beljak.

Zelena politika

Krešo Beljak istaknuo je da je zelena politika budućnost.

- Kada razmišljam o budućnosti Hrvatske, onda su mi uzor Austrija i Njemačka, gledam što se ondje događa. Ekološka kriza u sljedećih 10, 20 ili 30 godina bit će najveća kriza u cijelome svijetu. Zelene politike su nužnost. One će pokušati nametnuti ideje kojim će se pokušati spasiti Hrvatsku i svijet. Mladi prilaze stranci, ta okolišna osviještenost slabo se prepoznaje, rekao je Beljak.

Aktivnost u Saboru

Beljak je rekao da će HSS biti konstruktivna opozicija u Saboru.

- Mislim da su i vladajući promijenilo retoriku prema opoziciji. Ponašat ćemo se konstruktivno i važna nam je priprema za lokalne izbore, dodao je.

Odluke Stožera

-
Pozdravljam odluku Ustavnog suda, ali mislim da je došla prekasno. Mislim da su se vladajući mogli mnogo bolje posložiti i organizirati imajući takvu pozitivnu odluku unaprijed, a ne retrogradno. To je zakasnjeli korak, rekao je Beljak.

- Što se tiče Stožera, kad su napravili prvu iznimku, izgubili su povjerenje u mojim očima, dodao je.

Epidemiološke mjere u Saboru

-
Samo kad je glasovanje, onda su svi zastupnici u Saboru, inače je prosjek desetak zastupnika. Mjere su u redu, ali samo kad je glasovanje.

Strategija HSS-a za lokalne izbore

Beljak je istaknuo da je strategija za lokalne izbore povratak samostalnosti.

- Imati što više ljudi koji će se kandidirati, pokazati ambiciju da se žele kandidirati za čelnike svojih lokalnih sredina. Od 450 organizacija od 2017. imali smo samo 88 kandidata. Od njih 52 je dobilo izbore. Sada želimo imati 350-400 kandidata, a onda će i rezultati biti onakvi kakve nitko ne očekuje. 

Krešo Beljak rekao je da HSS uz HDZ i još jednu stranku ima najviše organizacija i najbolju infrastrukturu na terenu koja, nažalost, spava iz brojnih razloga.

- Neće biti neobičnih koalicija i pitanje je hoće li ih uopće biti, dodao je. Beljak je rekao da striktno ne bi zabranio rad nedjeljom.

- Poradio bih na tome da se poslodavca zakonski onemogući da svoje zaposlenike adekvatno ne nagradi za rad nedjeljom, zaključio je Beljak.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!