11:30 / 13.01.2020.

Autor: T.V./IMS/HRT

Beljak se ispričao zbog tweeta

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak jučer je užario društvene mreže svojom objavom da UDBA nije pobila dovoljno političkih emigranata u zemlji i svijetu. Nakon lavine reakcija Beljak je izbrisao tweet i ispričao se.
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak jučer je užario društvene mreže svojom objavom da UDBA nije pobila dovoljno političkih emigranata u zemlji i svijetu.

"Preko 100? Očito nedovoljno. Vidjeli smo tko je radio sr...nja i vodio sve ratove od '91. do '99. Fašisti iz bivše Jugoslavije i iz drugih zemalja koji su izbjegli UDBI", napisao je jučer Beljak na Twitteru.Nakon lavine reakcija Beljak izbrisao tweet i ispričao se

"U vezi ovog mog nespretnog i nesretnog tweeta. Taj tweet je dio šire rasprave, pune uvreda i laži. No, nebitno. Žao mi je što se iz moje objave dalo zaključiti kako podržavam politička ubojstva, a to, naravno, nije istina. Žalim i ako sam nekoga uvrijedio. Pogriješio sam", objavio je Beljak.

Na njegovu objavu osvrnuo se i HDZ-ov Željko Reiner.

- Bez obzira na neuvjerljivost njegove isprike, ona zabrinjava zato što ukazuje na porast lijevog ekstremizma u našoj zemlji. Ljudi koji pomisle, a kamo li da napišu na svom Twitteru, da bi se sa svojim suparnicima razračunavali na taj način, očito tako i misle. Smatram da su Beljakove izjave nedopustive u modernom demokratskom društvu. Nije to prvi puta i uklapa se u izjave saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića, koji je nedavno rekao "izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika."- Krešo Beljak ima jedan osebujan stil. Relativizacija političkih ubojstava sigurno nije dobra. On se za taj postupak ispričao. No, mislim da se kao društvo trebamo okrenuti prema budućnosti, izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. "Meni je dosta povijesnih podjela. Dosta mi je vraćanja u prošlost koja nas dijeli kao narod, nego skreće fokus s pravih problema u ovoj zemlji. Pravi problemi su iseljavanje, siromaštvo, male plaće i mirovine, veliki redovi u zdravstvenom sustavu, čekanje na specijalističke preglede, sve što tišti građane, dodao je Bernardić koji je najavio da kreće u utrku za premijera.  

- Zamislite da u Njemačkoj čelnik parlamentarne stranke izjavi da njemačka tajna služba nije pobila dovoljno ljudi, napravio je 'paralelu' Mostov zastupnik Marko Sladoljev koji je prvi reagirao na Beljakov twit. Beljaka je pozvao da podnese ostavku i da se ispriča, a za ispriku koju je objavio kaže da je "nemušta, i da nije dovoljna". Naglasio je kako bi se o Beljakovoj izjavi trebao očitovati HSS-ov partner SDP, unutar "kojega je bilo sličnih izjava", poput one Nenada Stazića. Reakciju očekuje i od političke javnosti, a na upit - što ako izostane, odgovara kako to znači da je Hrvatska "kontaminirana zemlja".

HSP 1861. podnosi kaznenu prijavu protiv Beljaka

- HSP 1861. podnosi kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH protiv Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a i saborskog zastupnika te stranke jer je u subotu 10. siječnja 2020. napisao na svojem profilu na Twitteru da 'Udba očigledno nije ubila dovoljno političkih emigranata'", stoji u priopćenju središnjice HSP-a 1861. S obzirom da je veliki broj hrvatskih državljana bio pogođen političkim ubojstvima svojih sunarodnjaka i sugrađana nakon Drugog svjetskog rata, te da je tada uspostavljen režim strahovlade kojemu su politička ubojstva bila bitan element sijanja terora i fizičke eliminacije, iz HSP-a 1861. ocjenjuju kako je "neprihvatljivo i nedopustvio da ovakvim mračnim i prijetećim izjavama okrivljeni Beljak širi atmosferu, nevjerice, straha i uznemiravanja javnosti".

- Tim više što je okrivljeni saborski zastupnik, predsjednik parlamentarne politike stranke kojemu je dužnost da sve čini za mir i dobrobit svojih sugrađana, a ne da odobrava teške zločine političkih ubojstava, čime ne samo da ih opravdava već i potiče na nove takve i tome slične zločine", napominju iz te stranke. Stoga HSP 1861. zahtjeva od glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića hitno postupanje i procesuiranje Kreše Beljaka sa zahtjevom da mu se odmah ukine parlamentarni imunitet, da ga se optuži i kazni po zakonu", stoji u priopćenju HSP-a 1861.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!