17:10 / 11.07.2018.

Autor: HRT

Beljak: Vujčić i Švaljek i dalje će raditi protiv hrvatskih interesa, kao što HNB radi već niz godina

-

-

Foto: - / -

Sabor bi o imenovanju budućeg guvernera HNB-a trebao glasovati u petak.
Predsjednik HSS-a Krešio Beljak izjavio je da od Borisa Vujčića, kojeg vladajuća većina predlaže za guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) i Sandre Švaljek, kao njegove zamjenice, ne očekuje ništa, ustvrdivši da se radi o "ljudima kojima je jedini interes raditi za strane interese, pa će i dalje raditi protiv hrvatskih interesa, kao što HNB to radi već dugi niz godina".

Za guvernera HNB-a vladajuća većina, doznalo se danas, predložit će Borisa Vujčića, kojemu je mandat na toj funkciji istekao prošle nedjelje, a za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, bivšu čelnicu Ekonomskog instituta i bivšu zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Sabor bi o imenovanju budućeg guvernera HNB-a trebao glasovati u petak.

"Ništa, apsolutno ništa",  rekao je Beljak na novinarski upit što očekuje od starog-novog guvernera i njegove zamjenice u idućih šest godina, koliko traje mandat na čelnoj funkciji HNB-a. "Radi se o nikakvim promjenama i o ljudima kojima je jedini interes raditi za strane interese", dodao je.

Beljak: Kosor je dobro istrgovao

S obzirom na to da je Švaljek bliska HSLS-u, Beljak je ustvrdio da je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor dobro trgovao.

"Stranka koja ne postoji, koja je nekad bila vrlo važna na hrvatskoj političkoj sceni, koja je dala velikane poput Vlade Gotovca i Dražena Budiše, praktički više ne postoji, ali daje zamjenicu guvernera. Ja im čestitam na tome, ali neće se ništa promijeniti, oni će i dalje raditi protiv hrvatskih interesa, kao što HNB to radi već dugi niz godina", kazao je.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić (HNS) rekao je da, neovisno o tome hoće li Odbor za izbor i imenovanje potvrditi pristigle prijedloge, očekuje da guverner HNB-a bude proaktivniji u dijelu koji se tiče gospodarskih i monetarnih kretanja.

Nije se složio s novinarskom opaskom da je HNS doveden pred zid i prisiljen dignuti ruke za Vujčića, inače bi središnja banka, ako se ne izabere čelni čovjek, u petak bila obezglavljena.

"Ne bi ništa bilo obezglavljeno, postoje ljudi koji ga mogu zamijeniti, poput viceguvernera. Najveća je odgovornost na najvećem koalicijskom partneru, ali ne osjećamo da nas se dovodi pred zid. Praktički sve dogovaramo, usuglašavamo se i dosad nije bilo prijepora oko predloženog", kaže Batinić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!