15:25 / 19.10.2020.

Autor: Oporbeni zarez/B.A./HRT

Beljak: Žalosno je što Bezuka tisuće slave

-

-

Foto: - / -

Zna se tko je glavni krivac što je došlo do radikalizacije društva, i to nije od jučer, rekao je šef HSS-a Krešo Beljak.
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, u današnjoj je emisiji Hrvatskog radija Oporbeni zarez govorio o radikalizaciji društva, temi koja je postala aktualna nakon napada na Markovom trgu.

➡️ Milanović: Pitat ću Plenkovića kojim sam riječima posijao sjeme mržnje
➡️ Sve oštrija polemika premijera i predsjednika

- Zna se tko je glavni krivac što je došlo do radikalizacije društva, i to nije od jučer, to se dogodilo tamo još negdje, pa rekao bih oko izbora 2011. godine. Tada je to sve skupa počelo, rekao je Beljak, navevši da, primjerice, za vrijeme Ive Sanadera nije bilo govora o radikalizaciji i relativizaciji ustaštva.

- A onda je Zoran Milanović i SDP dobio izbore i onda se pojavile kevine jame, stvari koje se nisu smjele pojavljivati i to je uzrokovalo atmosferu netolerancije, mržnje, kojoj su se možda neki u početku smijali, ali smijali su se vjerojatno i Mussoliniju i Hitleru u početku, Hitleru su se sigurno smijali u samim počecima, čak i Nijemci. Iz godine u godinu je sve gore. Možda je greška na tadašnjoj Vladi 2011. što to nije radikalno odrezala. Pitanje je što bi se dogodilo da jest, rekao je Beljak.

Beljak smatra da je Danijel Bezuk, mladić koji je počinio napad, "poremećen".

- To je jedan poremećeni lik, jednostavno nemam druge riječi. Žalosno je što ga tisuće ljudi preko društvenih mreža slave, poručio je Beljak.

"Sjetite se Savske, sjetite se plinskih boca"

Beljak je rekao da je Andrej Plenković premijer te da ne pada ni pamet ni njemu ni ikome normalnom da bi trebalo ići u radikalizaciju na bilo koji način - fizičkim obračunom, pucnjavama...

- To je nedopustivo. Ali gotovo slično događalo se Milanoviću 2011. godine kada je cesta na neki način počela to... Sjetite se Savske, sjetite se plinskih boca, rekao je Beljak.

- Pa nije to počeo Milanović, to je počela kontra strana, dodao je.

Komentirao je i Plenkovićeve kritike na račun Milanovićeva ponašanja u kampanji 2016. godine.

- Kad je to građanska, lijeva ili bilo koja opcija radila bilo kakve ekscese?, upitao se Beljak.

On je također ustvrdio da desničarski političari u Hrvatskoj, Srbiji i BiH stvaraju atmosferu netolerancije, međusobne mržnje, dok emigracija iz tih zemalja u SAD-u i Australiji živi zajedno kao braća.

Govor mržnje na internetu

Beljak smatra da govor mržnje na internetu treba zaustaviti kaznama i nikako drugačije. Međutim, kao veliki problem istaknuo je identifikaciju jer te mreže u načelu imaju sjedište u SAD-u, a kao rješenje vidi međunarodne ugovore.

Istaknuo je važnost obrazovnog i represivnog sustava, poručivši da se u školi dogodila anarhija kad je izuzet autoritet nastavniku. Rekao je i da su policajci glineni golubovi te da i njima treba vratiti autoritet.

Beljak je u emisiji rekao i da bi trebalo produžiti moratorij na ovrhe te da je onaj kojem je netko dužan u pravilu u boljoj poziciji nego dužnik, odnosno "netko kome ovrha može prouzročiti da sutra nema za kruh".

O situaciji u HSS-u

Komentirao je i situaciju s oponentima u vlastitoj stranci.

- Svi koji se žele kandidirati za gradonačelnike, načelnike i župane, imat će moj blagoslov. Međutim, oni koji misle svoje stranačke boje prodavati za svoj osobni interes, a s druge strane ne obavljati zadatke koji se očekuju od čelnika lokalnih ogranaka, ti ne mogu računati na moju podršku. Ne na moju, nego na podršku Predsjedništva, poručio je Beljak.

Na pitanje hoće li, ako HSS na lokalnim izborima ne uspije ostvariti rezultat, to smatrati vlastitom odgovornošću, odgovorio je:

- Ostvarit će rezultat, u to sam posebno uvjeren, zato što više neću raditi nikakve kompromise. Nećemo biti baš onako široke ruke kao što je to bilo 2017., pa smo potpisivali sve, rekao je Beljak.

Poručio je da će HSS na lokalnim izborima ostvariti iznenađujuć uspjeh.

Beljak je rekao i da u SDP-u sigurno gledaju partnera te da neće biti protivnici čak i ako ne budu išli na izbore zajedno.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!