Benčić: Animoziteti predsjednika i premijera ne bi se trebali ticati građana

19.12.2022.

17:10

Autor: V.K./Oporbeni zarez/HR/HRT

Sandra Benčić

Sandra Benčić

Foto: HTV / HRT

Koordinatorica političke platforme Možemo! Sandra Benčić u emisiji Oporbeni zarez, urednice i voditeljice Senje Rabuzin-Pavić, osvrnula se na uspjeh Vatrenih i rekla je kako je Hrvatska reprezentacija potvrdila svoj kontinuitet u vrhu svjetskog nogometa te da nas nitko više nikada ne može zvati iznenađenjem.

- Hrvatska će od sada pa u buduće glasiti jednim od favorita za osvajanje najvećih odličja na prvenstvima, naglasila je.

Smatra da je osim gradnje velikih infrastruktura u sportu, potrebno osigurati amaterski sport za mlade kroz koji će se oni možda profilirati i krenuti prema profesionalnom sportu.

Naglašava kako sport treba biti dostupan svima, a pri tome to vidi kroz povratak sporta u škole i osiguranje sportske infrastrukture u škole.

Benčić je naglasila kako se u petak u Hrvatskom saboru glasalo o dvije odluke o sudjelovanju Hrvatske u misiji vojne pomoći Ukrajini.

- Jedna je odluka bila prijedlog HDZ-a, koji nije dobio dvotrećinsku većinu, a nije ju dobio iz razloga, osim proceduralnih pitanja, sadržajno je bio neprihvatljiv velikom broju opozicije, rekla je.

Dodaje kako se glasalo i o drugom prijedlogu koji je dao SDP, a to je da Hrvatska sudjeluje u misiji vojne pomoći Ukrajini, ali da sudjeluje u neborbenim aktivnostima, odnosno u obuci po onim pitanima za koja Hrvatska ima najviše kapacitete, a to su pitanja razminiranja, osiguranja oslobođenih područja, treninga medicinskog osoblja i stručnjaka koji pomažu građanima s traumama, te cyber sigurnost.

- Smatram da je HDZ imao imalo volje da odluka prođe, oni bi s nama definirali sadržaj koji bi ponovno išao predsjedniku te ako on ne bi dao suglasnost, tada bi HDZ ima dvotrećinsku većinu.Očigledno je da oni nisu željeli ići u to. Inzistirali su na vlastitom rješenju, istaknula je.

Dodaje kako je njihov prijedlog još uvijek na stolu te napominje kako su i mnoge druge europske zemlje birale pomoć u neborbenim aktivnostima, pa ako su mogle one možemo i mi, rekla je.

- Kakvi god bili animoziteti između predsjednika i premijera, to se građane i zastupnike ne treba ticati. Oni kao institucije trebaju funkcionirati i ne može osobni animozitet negirati ustavnu proceduru, istaknula je.

Benčić je rekla da se u Hrvatskoj dogodio najveći skandal glede curenja osobnih podataka građana, na što je ona već godinama ukazivala da će se dogoditi.

Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!