Zeleno-lijevi blok pokrenuo proceduru za izglasavanje nepovjerenja ministru Berošu

09:38 / 14.06.2022.

Autor: M.Š./HRT

Ivana Kekin daje izjavu za HRT

Ivana Kekin daje izjavu za HRT

Foto: HTV / HRT

Najveći dio lijevo-liberalnih zastupničkih klubova u utorak je u saborsku proceduru uputio prijedlog za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša, uz obrazloženje da je pod njegovim vodstvom, ionako već zapušteno zdravstvo, krenulo u rapidno propadanje...

- Točno godinu dana nakon neuspjelog pokušaja zadnjeg opoziva i desetak dana nakon što je HDZ-ova većina odbila saslušanje spornog im ministra, oporba u saborsku proceduru upućuje zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu. Inicijator ovoga opoziva jest Klub zeleno-lijevog bloka, istaknula je u javljanju iz Sabora u Studio 4, reporterka Tatjana Munižaba.

Ivana Kekin iz Zeleno-lijevog bloka, koji je pokrenuo inicijativu, ocijenila je da je smjena Beroša nužna zato što je upravo pod njegovim vodstvom zadnje dvije i pol godine, ionako zapušteno zdravstvo, krenulo u rapidno propadanje.

- Poduprla nas je oporba od centra na lijevo, dakle Klub SDP-a pa dio kolega Socijaldemokrata, Klub Fokus, Klub Centar, Klub IDS-a..., rekla je u razgovoru za HRT Kekin dodajući da su prikupili 32 potpisa, dakle dovoljno za pokretanje procedure. 

Ministre u Vladi Andreja Plenkovića spašava "kadrovska pustinja".

- Ne može doći do kvalitetnih ljudi. Siguran sam da je takav slučaj u zdravstvu. Ministre mijenja tek kada nekoga uhiti policija ili kada afere počinju plivati na sve strane. S ministrom Berošem, čini nam se, upravo je taj slučaj, dodaje Kekin. 

Tvrdi da smo situaciju s pandemijom završili kao najlošiji u Europskoj uniji, a da reforma zdravstva uopće nije pokrenuta nakon dvije i nešto godine na vlasti. 

Beroš mora otići jer pod njegovim vodstvom zdravstvo rapidno propada

Najveći dio lijevo-liberalnih zastupničkih klubova u utorak je u saborsku proceduru uputio prijedlog za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša, uz obrazloženje da je pod njegovim vodstvom, ionako već zapušteno zdravstvo, krenulo u rapidno propadanje.

Peđa Grbin (SDP) ustvrdio je da od najavljene zdravstvene reforme nemamo ni 'r', ali imamo daljnje afere u sustavu javne nabave.

- Uređaj koji se u privatnom sustavu kupi za manje od pet milijuna kuna, u javnozdravstvenom sustavu država plaća više od 10 milijuna kuna, i to je način na koji Beroš vodi hrvatsko zdravstvo. Zdravstveni sustav ne funkcionira, liste čekanja su sve duže, a svaki mjesec, prema izjavama ministra Marića, generiramo dodatnih 400 do 500 milijuna kuna novog duga. To je način na koji zdravstvo funkcionira pod HDZ-om i Berošem, istaknuo je.

- Umjesto programa prevencije ili smanjivanje lista čekanja, oni predlažu povećanje participacije za bolničko liječenje s dvije na četiri tisuće kuna. U doba inflacije, nezabilježene od 1990-ih, ova Vlada, umjesto da pomaže mjerama koje bi ublažile inflatorni udar, predlaže povećanje cijena u zdravstvenom sustavu. Zar netko misli da povećanje participacije za bolničko liječenje neće pratiti i rast cijena dopunskog osiguranja? Sigurno hoće i svi građani će u konačnici morati plaćati više, rekao je Grbin.

Peović (RF): Moramo spriječiti "oštru privatizaciju" javnog zdravstva

Katarina Peović (Radnička fronta) kazala je da je taj opoziv za njih poziv da spase javno zdravstvo i spriječe njegovu devastaciju koja kreće oštrom privatizacijom, a završava povećanjem participacije za korisnike. Pritom se, dodala je, istovremeno kuka o rastu dugova u zdravstvu, a godišnje se gotovo pola milijarde kuna godišnje daje za razne privatne bolnice i outsourcing usluge javnog zdravstva.

Dalija Orešković (Centar) istaknula je da je u Beroševu mandatu postalo vidljivije da se u javnim zdravstvenim ustanovama kadrovira isključivo na temelju stranačke iskaznice i političke podobnosti pa građani ne mogu svoja prava ostvarivati kako piše u Ustavu i zakonima, nego kako diktiraju kojekakve interesne i svjetonazorske grupacije koje nameću svoje dogme.

Inicijativi se pridružio i nezavisni Damir Bajs u ime Kluba Fokusa i nezavisnih zastupnika.

Zašto traže opoziv Beroša?

Stranke liberalno-lijevog spektra, predvođene Klubom zeleno-lijevog bloka, prikupile su 32 potpisa i u saborsku proceduru već drugi put uputile prijedlog za pokretanje povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu zbog, kako kažu, niza afera u sektoru koji vodi.

U obrazloženju zahtjeva za opozivom ministra, koji će danas predstaviti na konferenciji za novinare, navode da ministar mora otići iz Vlade zbog slučaja Mirele Čavajde, odnosno, nedostupnosti prekida trudnoće uz medicinsku indikaciju nakon 22. tjedna trudnoće.

Usto, kao problem u Beroševu resoru vide i nedostupnost prekida trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna od začeća, s naglaskom na priziv savjesti na koji se poziva čak 58 posto svih ginekologa i ginekologinja, a čak u 6 od 29 javnih bolnica u Hrvatskoj, koje s HZZO-om imaju ugovorenu uslugu prekida trudnoće na zahtjev, nijedan ginekolog ne želi raditi prekid trudnoće zbog priziva savjesti.

Ministru Berošu u politički krimen lijeva oporba stavlja i slučajeve Medikol te istragu USKOK-a vezanu uz poslovanje s tvrtkom Cuspis, koja je od Ministarstva zdravstva naplatila 2,75 milijuna kuna za rad na nadogradnji dva informatička sustava te naplatila 6750 radnih sati u samo 12 dana što bi značilo da je svaki od pet djelatnika Cuspisa radio 112 sati dnevno.

Problematičnim smatraju i slučaj ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića zbog nesavjesnog liječenja i javnog iznošenja povijesti bolesti, medicinske dokumentacije i imena pacijentice kojoj je izvadio pogrešan jajnik te zbog njegovih višekratnih ispada u alkoholiziranom stanju, uz prijetnju pištoljem.

Oporba smatra da je Beroš također podbacio u borbi protiv pandemije koronavirusa, u kojoj je u Hrvatskoj umrlo gotovo 16 tisuća osoba, kao i zbog toga što je samo 55 posto građana primilo obje doze cjepiva što nas po broju cijepljenih građana svrstava na samo dno Europske unije, pri čemu su s manje cijepljenih na 100 stanovnika samo Bugarska i Rumunjska.

U zahtjevu za smjenom ističu i sumnjive transplantacije na KBC-u Zagreb, za što Beroš navodi da je riječ tek o 'eventualnim proceduralnim propustima i da uočene nepravilnosti nisu značajne'.

Zamjeraju mu i izostanak reforme zdravstva, pa upozoravaju da se dugovi u zdravstvu se gomilaju, dugovi prema veledrogerijama rastu, rastu i liste čekanja, bolnice su zapuštene i neobnavljane, zdravstveno osoblje nezadovoljno uvjetima rada odlazi u inozemstvo ili privatni sektor, a pacijenti su sve češće primorani pomoć tražiti i skupo platiti u privatnom sektoru ili inozemstvu.

Uz zeleno-lijevi blok, zahtjev su potpisali iz SDP-a i manjih lijevo-liberalnih klubova, dok su iz najvećeg oporbenog kluba Socijaldemokrati potpisali samo Rajko Ostojić i Matko Kuzmanić.

Nakon uvrštenja u dnevni red, Vlada ima osam dana da se očituje o zahtjevu, a rasprava u Saboru se mora održati u roku od 30 dana.

Osječki SDP pozvao premijera Plenkovića da smijeni ministra Beroša

Kako tvrde, unatoč saznanjima o nepravilnostima u osječkom KBC-u, Beroš nije razriješio ravnatelja te ustanove Željka Zubčića, što u SDP-u povezuju s frakcijskim borbama unutar HDZ-a.

Predsjednik osječkog SDP-a Milan Blagojević na konferenciji za novinare rekao je kako je Hrvatska liječnička komora, u srpnju 2020., temeljem prijave bivše djelatnice osječkog KBC-a, provela disciplinski postupak protiv ravnatelja Zubčića, utvrdila kršenje Zakona o liječništvu te mu, uz ostalo, izrekla novčanu kaznu i obvezu naknade troškova postupka.

Time su, kako drži, prekršeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti i statut osječkog KBC-a koji, kao jedan od uvjeta za obavljanje dužnosti ravnatelja, propisuju nekažnjavanje nadležne komore i temeljem toga ravnatelj Zubčić ne ispunjava uvjete za tu dužnost ni prema pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta u KBC-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!