15:29 / 02.09.2020.

Autor: Hina

Benčić: Jedan krak afere Rimac vodi prema Ćoriću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnica Sandra Benčić problematizirala je aferu vezanu uz Josipu Rimac jer jedan njezin krak, kaže, vodi izravno prema ministru Tomislavu Ćoriću i njegovoj ulozi u aferi vjetroelektrane Krš-Pađene.
Zastupnica Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) problematizirala je aferu vezanu uz Josipu Rimac jer jedan njezin krak, kaže, vodi izravno prema ministru Tomislavu Ćoriću i njegovoj ulozi u aferi vjetroelektrane Krš-Pađene.

Benčić je u saborskoj raspravi na slobodnu temu podsjetila da je jedan od prvih poteza Ćorića kao ministra energetike bilo poništavanje rješenja njegova prethodnika Slavena Dobrovića (Most) da se za spomenuti projekt treba napraviti nova procjena utjecaja na ekološku mrežu.

Ćorić omogućio investitoru da 14 godina prodaje struju po višoj cijeni

-
Jedan od prvih poteza Ćorića u lipnju 2017. bilo je poništenje tog rješenja, time je omogućio investitoru da do kraja te godine ispuni uvjete i zadrži status povlaštenog proizvođača električne energije, što je rezultiralo time da će po megavatu struje umjesto 43, dobivati 94 eura, rekla je Benčić.

Ove se godine, nastavila je, saznalo da je za takvo rješenje izravno lobirala Josipa Rimac i to kod direktora HERA-e, koji je 2019. donio nekoliko rješenja o otkupu struje od CEMP-a. Postavlja se pitanje je li Ćorić bio izravno uključen u hobotnicu Josipe Rimac i je li donio odluku koja je CEMP-u omogućila da idućih 14 godina prodaje struju po višoj cijeni.

- Je li to omogućio zato jer je tu bilo pogodovanja, je li to bilo trgovanje utjecajem ili izravno pitanje mita i korupcije?. To ćemo, nadam se, saznati nakon istrage USKOK-a, rekla je zastupnica.

No, čak i ako nije bilo pogodovanja, tvrdimo da je ministar namjerno, znajući koje će biti posljedice, oduzeo minimalno 1,9 milijardi hrvatskim građanima u narednih 14 godina. On je svjesno i namjerno donio odluku kojom jedna osoba, privatni investitor, dobiva, a četiri milijuna hrvatskih građana gube nemalo novca.

Naš je stav da se radi o odluci koja će građane koštati milijarde i da takav način upravljanja zahtjeva najviši i najteži stupanj političke odgovornosti, poručila je Benčić.

Mirela Ahmetović (SDP) osvrnula se na Ćorićevu izjavu da je odluka Ine o otpuštanju 250 radnika poslovno uvjetovana, posljedica kretanja ponude i potražnje na tržištu.

- On je pobornik tržišne ekonomije, ali ne i kad blagoslivlje izvoz kvalitetne hrvatske nafte u Mađarsku za potrebe rada mađarskih rafinerija i radnika, a o cijeni po kojoj se izvozi nema pojma, ustvrdila je.

Ona ne spori potrebu racionalizacije zbog pada prihoda, no pita koliko je moralno i politički opravdano svaliti pad prihoda na leđa 250 radnika.

- To nije moralno, ni opravdano, pad prihoda uvjetovan je nečim drugim, to je mađarska energetska kolonizacija Hrvatske zadnjih godina, rekla je Ahmetović.

Vidović Krišto Pupovcu: Gdje je dr. Ivan Šreter

Karolina Vidović Krišto
(Klub DP) podsjetila je da su na današnji dan prije 29 godina i 29 dana srpski agresori ubili novinara Stjepana Penića, koji je prvi ubijeni novinar u Domovinskom ratu te kako je prije 29 godina nestao je i dr. Ivan Šreter.

- Milorade Pupovče, gdje je dr. Šreter, je li istina da se tijelo ne može pronaći zato jer ga nema, jesu li ga vaše tadašnje kolege spalile kao novinara Penića? Gdje je dr. Šreter za kojeg ste jamčili da ćete ga dovesti iz srpskih agresorskih ruku za dvojicu srpskih liječnika, kojima nije pala ni dlaka s glave, pitala je čelnika SDSS-a.

Premijeru Andreju Plenkoviću poručila je pak da je "dotični dio njegove protuustavne vladajuće koalicije".
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!