Benčić: Oblik reakcije AK Sigeta je protuzakonit

11.09.2019.

15:41

Autor: Sandra Mrđen/HRT

default error photo
Zaposlenica je i prije seksualnog zlostavljanja upozoravala nadređene na seksualno uznemiravanje te su joj odgovorili - neka uzme bolovanje.
Damir Škaro, aktualni predsjednik Auto kluba Siget, bivši saborski zastupnik HDZ-a, osvajač olimpijske medalje u boksu 1988. , poduzetnik, doktor ekonomskih znanosti je i - osumnjičenik za silovanje i spolno uznemiravanje zaposlenice spomenutog autokluba.

- Bivši zastupnik i boksač Damir Škaro uhićen zbog optužbe za silovanje 
Oglasila se policija: Istraživanje u slučaju Škaro po zakonu
- Damiru Škari jednomjesečni istražni zatvor
- Bačić o Škari: Svi su pred zakonom jednaki 
- Izmjenama triju zakona strože mjere protv nasilja 

U jednomjesečnom pritvoru nalazi se od prošlog četvrtka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Škaru je prijavila liječnica kojoj je žrtva ispričala da je bila silovana početkom kolovoza. Zaposlenica je naknadno Škaru prijavila i zbog prijetnje.

Zbog neprihvatljive reakcije nadređenih prema zaposlenici u AK Siget, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kazala je medijima da je pokrenut postupak u vezi s eventualnim kršenjem Zakona o ravnopravnosti spolova. Zaposlenica je i prije seksualnog zlostavljanja upozoravala nadređene na seksualno uznemiravanje te su joj odgovorili - neka uzme bolovanje. 

Benčić: Oblik reakcije u AK Siget ne samo da je neprimjeren, već je protuzakonit 

Takvu reakciju Sandra Benčić, aktivistkinja za ljudska prava, smatra ne samo neprimjerenom, već i protuzakonitom.

- U slučaju da se radi o tako teškom obliku nasilja kao što je seksualno uznemiravanje, nadređeni ili bilo tko koji je primio pritužbu mora pokrenuti postupak je li do takvog ponašanja došlo i onda primijeniti određene sankcije. Njihova reakcije mi nije samo neprimjerena već i protuzakonita. Ona pokazuje i stanje u našem društvu gdje se seksualno nasilje nad ženama ne doživljava ozbiljno, kazala je Benčić.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
"Apsurdno je pismo AK Sigeta u kojem se objašnjava da je Škaro dobar menadžer"

Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.B.e., kazala je za HRT da se protivi načinu reagiranja u AK Siget prema zaposlenici.

- Kazali su zaposlenici da uzme bolovanje jer oni nisu bili spremni ništa rješavati. Posebno je bilo apsurdno pismo u kojemu su objašnjavali da je Škaro bio izuzetno dobar menadžer. Kakve veze ima je li netko dobar menadžer, predsjednik države i li bilo što ako je silovatelj. On se ne optužuje ovdje za loše menadžeriranje, nego za zločin prema ženi, naglasila je.

Privođenje osumnjičenog Škare i Sarnavka i Benčić smatraju pozitivnim. Sarnavka napominje da se u Hrvatskoj vrlo često događalo da se propituje profil žrtve te da se uvijek pomalo sumnja u tu žrtvu, koji su njezini motivi i je li ona svojim ponašanjem izazvala nešto. Benčić zabrinjavajućim smatra što svjedokinje još nisu dale iskaz.

- Ono što je ključno kod takvih slučajeva je da je postupanje temeljito, ali i brzo. Isto tako je važno, da se promijeni politika u kaznenim djelima silovanja, naglasila je. 

Benčić: Svi su odgovorni reagirati i prijaviti nasilje

Tumači i kako mehanizmi djelovanja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, u slučaju rakcije nadređenih u AK Sigetu, nisu takvi da bi mogli dovesti do pokretanja kaznenog postupka. 

- To će morati DORH učiniti. S obzirom na reziltate koje će Ured za ravnopravnost spolova napraviti sigurno će DORH imati dovoljno materijalna da procijeni treba li se pokrenuti daljnja istraga ili postupak protiv tih njih. Rado bismo vidjeli da se ne provodi postupak samo protiv počinitelja, već i svih onih koji su za takvo ponašanje znali ili mogli znati, a nisu ga prevenirali, prijavili, sankcionirali. Na takvo nasilje su svi odgovorni reagirati i odgovorni ga prijaviti, dodala je.

Tušek: Vijesti o Škari su me neugodno iznenadile

Zanimljivo je bilo čuti i gostovanje predsjednika HAK-a, Slavka Tušeka, u HRT-ovom Studiju 4. Kazao je da su ga vijesti o Škari neugodno iznenadile.

- Ako je to točno napravio je veliku štetu Hrvatskom autoklubu, svojem autoklubu i drugim hrvatskim autoklubovima. Osuđujem takvo ponašanje, ako je istinito, dodaje.

Na pitanje je li Škaro autokrat, Tušek je rekao da po njegovom mišljenju jeste. Pritom je dodao da se za vrijeme obilježavanja godišnjice AK Siget, ujedno slavio i rođendan predsjednika AK Sigeta.

Potvrdio je da je za Jutarnji list  rekao kako vjeruje da spomenuta zaposlenica nije jedina Škarina žrtva. Smatra da je trebala dobiti zaštitu tajnika AK Siget te je najavio da će predložiti da se Škaru razriješi  dužnosti člana Upravnog odbora u HAK-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!