Benčić: Moguće da premijer koristi paramilitarne skupine kao figuru

26.09.2022.

17:22

Autor: Sanja Rabuzin-Pavić/Oporbeni zarez/Hrvatski radio/I.Z./HRT

Sandra Benčić

Sandra Benčić

Foto: Oporbeni zarez / HRT

Koordinatorica političke platforme Možemo! Sandra Benčić rekla je u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" da će u srijedu na "aktualcu" u Saboru glavna tema biti INA. Dodala je kako je "vrlo lako moguće da premijer koristi paramilitarne skupine kao figuru da bi prikrio sav onaj dim koji dolazi iz INA-e". Komentirala je i promjenu Ustava, ali i novi sustav odvoza miješanog komunalnog otpada u Zagrebu. 

"Vlada očito nema utjecaja na mađarsku stranu INA-e, ali ni na svoje članove Uprave" 

- Svi opozicijski klubovi trebali bi postavljati pitanja koja su usmjerena i na aferu INA, ali i ono što ona šire znači u kontekstu energetske politike, rekla je.

Dodala je da je HDZ gotovo trideset godina prema INA-i postupao maćehinski. Benčić je podsjetila kako je HDZ, odnosno Ivo Sanader predao upravljanje INA-om mađarskoj strani. To je problem koji se do dan danas nije riješio, a teško će se i riješiti u skorijoj budućnosti.

Benčić je istaknula kako Vlada Andreja Plenkovića očito nema utjecaj na mađarsku stranu u INA-i, ali nema utjecaj čak ni na svoje članove u Upravi te tvrtke jer članovi Uprave nisu dali ostavke mada je predsjednik Vlade to od njih tražio.

Benčić je komentirala i ostavku predsjednika HERA-e Danijela Žambokija, a osvrnula se i na spekulacije da je predsjednik Vlade, ne samo naredio, nego i blagoslovio zatvaranje sisačke rafinerije.

- Jer postoje određene indicije oko toga pa ćemo tražiti osnivanje istražnog povjerenstva u Hrvatskom saboru, poručila je.

No o tome će se morati glasati u Saboru. 

"Vrlo je lako moguće da premijer koristi paramilitarne skupine kao figuru da bi prikrio sav onaj dim koji dolazi iz INA-e"

Benčić je naglasila kako "predsjednik Vlade Andrej Plenković poseže za paramilitarnim skupinama da prikrije korupciju koja se događa".

- Premijer je rekao mi imamo paramilitarne skupine, ništa se ne događa, sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost nije sazvana, kao ni Odbor za nacionalnu sigurnost. Ja čekam da vidim što će se sljedeće dogoditi. Jer ako se ništa ne dogodi od toga, vrlo je lako moguće da je to premijer koristio kao figuru da bi prikrio sav onaj dim koji dolazi iz INA-e i korupcijske afere INA, rekla je Benčić.

Koordinatorica političke platforme Možemo! kazala je kako njezina platforma surađuje u Saboru sa SDP-om, ali i s ostalim oporbenim strankama. 

"Mi dalje inzistiramo da se ustavne promjene prošire"

Komentirala je i promjenu Ustava.

- Mi dalje inzistiramo da se ustavne promjene prošire. I na ustavne odredbe koja će jamčiti svim građanima i građankama Republike Hrvatske pravo na slobodu odlučivanja o rađanju djece, poručila je Benčić.

To je postojalo u hrvatskom Ustavu do 1991. godine. HDZ ima jednostavan izbor. Dodala je kako je bitno da se i građani uključe putem e-Savjetovanja u tu raspravu. 

O novom sustavu odvoza miješanog komunalnog otpada u Zagrebu

Koordinatorica političke platforme Možemo! Sandra Benčić osvrnula se i na novi sustav odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Naglasila je kako je dosta prijedloga građana prihvaćeno putem e-Savjetovanja, primjerice tražili su da se uvedu vrećice od deset litara.

Benčić je dodala da se novi sustav odvoza komunalnog otpada mijenja u cijeloj Hrvatskoj jer se primjenjuje Zakon o gospodarenju otpada.

U Zakonu je ključno to da svaki građanin treba plaćati onoliko miješanog komunalnog otpada koliko ga proizvede.

U ruralnim sredinama to je lakše provoditi jer svaka kuća ima spremnike u svom dvorištu, ali u gradu je to velik izazov. Spremnici su zajednički te je sada po novom načinu plaćanja dobro što će svaki građanin plaćati onoliko otpada koliko ga proizvede.

Dodala je da će neki sustav kontrole postojati. 

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!