07:55 / 21.01.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Bernard Kaić: Broj oboljelih od gripe kao i lani

-

-

Foto: - / -

Ove godine predominira H1N1, isti soj kao i 2009., kada je gripa bila pandemijska. U tom kontekstu veže se i virusna upala pluća. Ona je teška, s teškim respiratornim zatajenjima.
Sezona gripe u punom je jeku, za ovogodišnji virus kažu da je 30% opasniji od lanjskog. Gripa će visokim intenzitetom trajati još najmanje dva mjeseca. Naša zagrebačka ekipa provjerila je jutros kakvo je stanje u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Ove godine predominira soj H1N1, kao i 2009., kada je gripa bila pandemijska. U tom kontekstu veže se i virusna upala pluća. Ona je teška, s teškim respiratornim zatajenjima.

No doktor Bernard Kaić, epidemiolog Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, izjavio je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska da je virus H1N1 došao 2009. i da je prevladavao već tri puta, pa i lani.

- Ne može se predvidjeti koliko će ljudi oboljeti, ali može se reći da je prvih 6 tjedana broj oboljelih potpuno jednak kao i u prošloj godini. Prema podacima od petka, umrlo je devet osoba. U prošloj sezoni u istom razdoblju umrlo ih je 15, rekao je doktor Kaić i naglasio kako se može reći da je sezona prosječna, činjenica je jedino da ima više hospitalizacija.

Vrhunac sezone još nije došao pa se još isplati cijepiti, savjetuje doktor Kaić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!