16:17 / 26.10.2018.

Autor: D.M./Hina/HRT

Bernardić: Dok sudovi reagiraju, bjegunci su u Međugorju ili u Londonu

-

-

Foto: - / -

Draženu Jeleniću poručio je da se zbog Agrokora i afere "Borg" treba zapitati "je li glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske ili HDZ-ov državni odvjetnik".
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je na konferenciji za novinare u Saboru kako istraga protiv Ivice Todorića traje predugo te da hrvatsko pravosuđe ne ulijeva povjerenje da može procesuirati taj i druge slučajeve, dok je Draženu Jeleniću poručio da se zbog Agrokora i afere "Borg" treba zapitati "je li glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske ili HDZ-ov državni odvjetnik".

"Dok se oni sjete reagirati, bjegunci su ili u Međugorju ili u Londonu", kazao je Bernardić. Istaknuo je kako će od Todorića, kada bude izručen Hrvatskoj, biti zanimljivo čuti o čemu je razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima na tajnim sastancima u Vladi, "tko mu je dugo godina bio politički sponzor i tko je u Hrvatskoj podržavao njegov model ortačkog kapitalizma".

'Pozivam Plenkovića da ne bude kukavica i raspiše izbore'

"Plenković čini sve kako bi se održao na vlasti i svoju premijersku fotelju, uključujući i klasičnu političku korupciju, a ja ga pozivam da bude hrabar i ne bude kukavica. Ako su toliko jaki i tako dobro stoje kako kaže njihova agencija od koje Vlada naručuje i kojoj plaća istraživanja, a mi toliko slabi, što čeka, neka raspiše izbore. Što se nas tiče, najrelevantnija anketa su izbori", komentirao je Bernardić najnoviji Crobarometar prema kojemu je SDP pao na 16,2 posto potpore birača.'Borzan i Picula mogu računati na moju potporu za europske izbore'

Najavio je da će Glavni odbor SDP-a u subotu na sjednici raspravljati o europskim izborima i sastavljanju stranačke liste, a bit će riječi i o rastu plaća i mirovina, što je, kaže, SDP-u trenutačno u fokusu kako bi se spriječilo masovno iseljavanje iz Hrvatske. Ustvrdio je kako sadašnji SDP-ovi europarlamentarci Biljana Borzan i Tonino Picula apsolutno mogu računati na njegovu potporu. Kazao je da SDP na europske izbore ide spreman, s najboljim kandidatima i najjačom listom. "Nije bitno samo dobiti mandate, nego i reprezentirati građane, što su Biljana i Tonino jedini iz Hrvatske i pokazali", rekao je.

'Mirovine utemeljene na minulom radu nisu socijalna pomoć'

Istaknuo je da SDP daje potporu sindikatima koji se protive Vladinu prijedlogu mirovinske reforme te pozivaju Vladu da ga povuče i u razgovoru sa sindikatima predloži novu reformu. Naglasio je da umirovljenici nisu i ne smiju biti trošak kao što to ističe ministar Pavić jer je mirovina pravo utemeljeno na minulom radu, a ne socijalna pomoć. Ponovno je iznio SDP-ov plan za rast mirovina temeljem izmijenjene švicarske formule za usklađivanje mirovina.

Predlažu da se promijene omjeri unutar te formule, 80 prema 20 posto u korist komponente koja raste brže između plaća i troškova života. Predlažu i rast mirovina za puni radni staž do iznosa od minimalno 75 posto prosječne plaće, a protive se i penalizaciji prijevremenog umirovljenja. SDP traži da se umirovljenicima s kombiniranom mirovinom iz prvog i drugog stupa dio mirovine iz prvog stupa uveća za 27 posto, a ne 20,25 posto kao što predlaže HDZ. "Zalažemo se i za jačanje drugog stupa pa predlažemo da se od 1. siječnja 2019. poveća izdvajanje za njega u iznosu od 0,7 posto", poručio je Bernardić i ustvrdio da bi s tim rješenjima prosječne mirovine rasle minimalno 300 kuna mjesečno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!