16:05 / 19.10.2018.

Autor: M.M./Hina

Bernardić: Dvije godine Vlade obilježila korupcija; HDZ SDP-u: "Poklopite se ušima"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dvije je godine Vlade Andreja Plenkovića. Predsjednik SDP-a ocijenio je da su to bile dvije godine političke korupcije, bez ikakvih reformi.
Dvije je godine Vlade Andreja Plenkovića. Na današnji dan 2016. godine Sabor je izglasovao povjerenje prvoj vladi Andreja Plenkovića u kojoj su koalicijski partneri bili HDZ i Most.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je da su prve dvije godine mandata Vlade Andreja Plenkovića bile dvije godine političke korupcije, bez ikakvih reformi.

"Vidjeli smo dvije godine nečinjenja, anemičnosti, afera, dvije godine neodgovornosti i dvije godine bez ikakvih reformi i dvije godine političke korupcije. Plenković pod svaku cijenu pokušava kupovinom ruku u Saboru, i tako da ga podržavaju mnogi optuženici za kaznena djela, održati svoj premijerski stolac", ustvrdio je čelnik SDP-a.

"Afera nad aferama u Hrvatskoj je afera Borg, u kojoj su Plenkovićevi savjetnici iz Hrvatske kroz Agrokor izvukli stotine milijune kuna i moje je pitanje uvijek aktualno: 'Što po tom pitanju radi DORH, što radi glavni državni odvjetnik, štiti li možda nekoga, primjerice, najviše državne dužnosnike pa i samog predsjednika Vlade?'", kazao je Bernardić.

Jedino dobro u ove dvije godine Bernardić je ocijenio to što je Hrvatska postala viceprvak svijeta u nogometu.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u Saboru je novinarima izjavio da bi Vladi za dvije godine mandata dao ocjenu minus jedan.

"To su dvije godine političke trgovine, korupcije, legaliziranog kriminala putem lex Agrokora, dvije izgubljene godine za Hrvatsku, dvije godine u kojima su nas pretekli Srbija, a prije toga Bugarska i Rumunjska. Mi ne samo da stojimo nego nazadujemo i gospodin Plenković je, ako ne najlošiji, onda jedan od najlošijih premijera ikada", istaknuo je Beljak.

Dobrim u Plenkovićevom mandatu ipak je kvalificirao to što je pokazao nekim bivšim političarima kako se obračunati s pojavom 'markićizma' i 'šatoratizma'.

HDZ odgovorio Bernardiću: SDP-u je bolje da se poklopi ušima

Iz HDZ-a poručili su SDP-ovcima kako bi im bilo bolje da se "poklope ušima" umjesto da kritiziraju jer je Vlada protekle dvije godine mandata potrošila u ispravljanju negativnih trendova koje im je ostavila prethodna SDP-ova Vlada.

"SDP-ovi kritikanti imaju obraza pametovati, a prema usporednim podacima bilo bi im bolje da se - poklope ušima", navodi se u HDZ-ovu odgovoru na Facebooku predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću.

HDZ navodi da su od SDP-ove vlade naslijedili svega 9 posto ugovorenih sredstava od 10,7 milijardi eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju iz EU-a. "Danas smo na 54 posto", ističu u odgovoru Bernardiću.

Među svojim uspjesima HDZ navodi i smanjenje javnoga duga, porast zaposlenosti, prosječne plaće i mirovina.

Tako će, tvrde, zatečeni javni dug od 85 posto BDP-a do kraja godine, prema planu, pasti na - 74,5 posto, a stopa zaposlenosti od 56,8 posto na početku mandata u ovom će kvartalu narasti na 63 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!