18:57 / 26.01.2019.

Autor: HRT

Bernardić: Hrvatski građani trebaju biti ravnopravni građanima EU-a

-

-

Foto: - / -

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio kako je vrijeme da hrvatski građani postanu ravnopravni građanima Europske unije kad je riječ o zdravstvu i visini mjesečne neto plaće.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Slavonskom je Brodu na tribini o zdravstvenoj politici, koja se održala u povodu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, poručio kako je vrijeme da hrvatski građani postanu ravnopravni građanima Europske unije kad je riječ o zdravstvu i visini mjesečne neto plaće.

- Poznato je u kakvom je stanju hrvatsko zdravstvo - dugovi nikada nisu bili veći, liste čekanja nikada nisu bile duže, egzodus liječnika, medicinskih sestara i ostalog medicinskog osoblja prouzročio je kroničan nedostatak tog kadra u našoj zemlji. Ljudi na preglede čekaju mjesecima, a neki čak i godinama. To moramo promijeniti. Jedna od ključnih poruka naše zdravstvene politike jest da građani Hrvatske trebaju biti ravnopravni građanima u Europskoj uniji, i po uvjetima u zdravstvu, ali i svemu drugome, poručio je Bernardić.

SDP je u Slavonskom Brodu organizirao javnozdravstvenu akciju pod nazivom "Prevencijom do zdravlja" u sklopu koje su u jutarnjim satima na Gradskoj tržnici građanima besplatno mjereni glukoza, kolesterol i krvni tlak, a takve akcije održavat će se i u drugim hrvatskim gradovima.
Bernardić je na tribini podsjetio da se Biljana Borzan izborila za jednaku kvalitetu proizvoda u Hrvatskoj i u drugim zemljama srednje i istočne Europe i u ostatku Europske unije.

- Tako je i naš cilj omogućiti ravnopravnost građana i po pitanju zdravlja, ali i plaća. Kad već imamo europske cijene, trebamo težiti i europskim plaćama. To znači da nećemo odustati od našeg plana za povećanje plaća u Hrvatskoj jer su upravo niske plaće jedan od glavnih razloga iseljavanja. U mandatu ove vlade preko 100 000 građana je napustilo našu zemlju. Pogotovo velik broj njih je otišao upravo ovdje iz Slavonije, rekao je predsjednik SDP-a.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je slučaj Huanita Luksetića, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog marihuane koju je uzgajao kako bi ublažio simptome multiple skleroze, kao i najavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da će ga pomilovati kad on podnese zahtjev za pomilovanje.

- Pomilovanje je jedini logičan potez budući da je on koristio kanabis za medicinske svrhe jer je obolio od multiple skleroze. Oko te teme sam nažalost subjektivan jer je i moja pokojna majka bolovala od te bolesti. Kanabis treba legalizirati u medicinske svrhe kad je riječ o teškim bolestima. Moramo napraviti taj pomak u Hrvatskoj i kao stranka se za to zalažemo. Što se tiče predsjednice, zabrinjava me njezino relativiziranje i banaliziranje cijelog slučaja Tolušić. Ona je sukreator vanjske politike i zadužena je za unutarnju sigurnost. Njezina reakcija u spomenutom slučaju bila je potpuno neprimjerena, ocijenio je predsjednik SDP-a.

O anketama i rejtingu stranke kratko je rekao samo to da su izbori jedina prava anketa te da će se mnogi iznenaditi rezultatom SDP-a.

Na pitanje o gradonačelnici Zlatara Jasenki Auguštan Pentek koja mu je   poručila kako bi na listi za izbore za Europski parlament voljela vidjeti i njegovo ime te da će mu, ako je to potrebno, ustupiti svoje mjesto, Bernardić je rekao da bi to bila prevara birača jer on sam, kada bi i bio na listi, zasigurno ne bi otišao u Bruxelles jer mu je kao predsjedniku najveće oporbene stranke mjesto u Hrvatskom saboru i među građanima u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!