15:05 / 02.03.2019.

Autor: HRT

Bernardić i Bandić o odgovornosti ministrice Murganić

-

-

Foto: - / -

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da bi ministrica Murganić trebala podnijeti ostavku. O odgovornosti ministrice oglasio se i zagrebački gradonačelnik.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da bi ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić zbog slučaja obiteljskog zločina na Pagu, ali i niza gafova koje je napravila u svom sektoru, trebala podnijeti ostavku te ustvrdio da je jučerašnjim istupom o propustima u sustavu socijalne priznala vlastitu krivnju i odgovornost. 

Bernardić
je istup ministrice Murganić na konferenciji za novinare, gdje je potvrdila da su uočeni teški propusti u radu Centra za socijalnu skrb vezano za slučaj obiteljskog nasilja na Pagu kada je otac s balkona obiteljske kuće bacio svoje četvero maloljetne djece, ocijenio krajnje drskim, neprimjerenim, nekorektnim i bahatim, "kao što to inače čini ova vlada".

- Ona je u tom istupu prebacila odgovornost na Centar za socijalnu skrb u Zadru. Optužila ga je prije nego je završen inspekcijski nadzor, pa se postavlja pitanje zna li ona nešto što javnost ne zna te bi bilo dobro da na to pitanje odgovori, kazao je Bernardić u središnjici SDP-a.

Napomenuo je da je Murganić dvije i pol godine ministrica te se stoga, smatra, ne može izvlačiti na nedostatak vremena, informacija ili na neiskustvo. 

- Zbog ove zemlje i interesa građana bilo bi potpuno normalno da ministrica odstupi, ustvrdio je. Prozvao je Vladu da zatvara oči pred svim aferama ministrice, pozvavši građane da sruše ovu vladu na prvim sljedećim izborima, a to su oni za Europski parlament.

Marija Alfirev, saborska zastupnica SDP-a, kazala je da joj je "nejasno, ali razumljivo" da Murganić krivca pronalazi u Centru za socijalnu skrb Zadar i njegovoj ravnateljici. 

- Istodobno, kada govori o odgovornosti same ravnateljice, a pritom ne o konkretnim propustima koji su napravljeni, bilo bi dobro da se jučer na konferenciji upitala i rekla da je odgovornost na njoj kao ministrici, jer tko je zapravo odgovoran za taj sustav, upitala je.

Zanima je i što je Murganić kao ministrica u dvije i pol godine konkretno napravila za taj centar.

- Činjenica je da se za 2200 korisnika koji se koriste obiteljsko-pravnom zaštitom brine 15 stručnih radnika te ih nedostaje barem još 20. Da li je došlo do poboljšanju u sustavu? Bojim se da nije, poručila je.

Sigurno je da postoji odgovornost. U gradu što god da se dogodi odgovoran je prvi čovjek grada, pa tako i ono što se dogodi u resornom ministarstvu, odgovoran je prvi čovjek ministarstva, rekao je Milan Bandić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!