18:01 / 19.08.2018.

Autor: HRT

Bernardić: Ja sam predsjednik SDP-a do idućih izbora

-

-

Foto: - / -

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić odgovarao je u Barbanu, gdje se održava Trka na prstenac - situaciju u SDP-u, a osvrnuo se i na turističku sezonu i najavljenu poreznu reformu.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić odgovarao je u Barbanu, gdje se održava Trka na prstenac - na pitanja novinara o situaciji u SDP-u, najavljenoj poreznoj reformi i stanju u Uljaniku.

Na pitanje o stanju u SDP-u kazao je: Ja sam predsjednik stranke do idućih parlamentarnih izbora. Nakon toga po Statutu - polažem račune. Što se tiče stranke, ne brinite za SDP. Bit će sve u redu.Radom Vlade, kaže, ne može biti zadovoljan dok god hrvatski poljoprivrednici primaju 30% manje poticaja nego u EU-u i dok god im poticaji nisu došli na vrijeme. Naveo je da je SDP-ov plan za poljoprivredu da hrvatski poljoprivrednik bude i ima jednak status kao europski i da ima siguran plasman svojih proizvoda na police.

"SDP je predstavilo plan za povećanje plaća i mirovina, predložili smo da porez na dodanu vrijednost iznosi 13% za turizam, po uzoru na najrazvijenije turističke zemlje Europe, a porez na dodanu vrijednost na usluge smještaja smanjiti na 10%. Možemo potaknuti najpropulzivnije grane hrvatskog gospodarstva - turizam i poljoprivredu. Polako stvari dolaze na naše, sada vlada smanjuje porez na voće, povrće, na sve ono zbog čega su me nekad prozivali i zbog čega su mi se rugali", rekao je.

Govoreći o turizmu, izjavio je da Vlada nije ni zaslužna kada turizam naraste, ali ni jedina odgovorna kada turizam padne, kao što se događa ovu sezonu. Smatra da se danas događa potpuni udar na hrvatski turizam. "Vezovi i porez na brodice poskupjeli su 10 puta, pokušava se udariti na paušalne iznajmljivače s pet puta većom cijenom, porez na dodanu vrijednost se poduplao, s 13% na 25%, i ne postoji nikakva turistička strategija. Uvode se nove mjere, harači, koje tjeraju ljude iz zemlje. Preko toga se ne smije prijeći. Prihodi su ove turističke sezone očito podbacili i Vlada želi skrpati proračun i to želi prevaliti preko leđa malih obrtnika i poduzetnika".

Kao jedan od primjera naveo je Uljanik. "Vlada je dvije godine te probleme prespavala", kaže. To tumači jedino time da, u interesu krupnog kapitala, žele zatvoriti Uljanik i prenamjeniti zemljište. "Moramo zaštititi radna mjesta u Uljaniku i osigurati plaće", naglašava.

Za ministra zdravstva Milana Kujundžića kazao je kako je požar u bolnici Lopača kap koja je prelila čašu. "Nećemo dopustiti privatizaciju zdravstva i zbog toga Kujundžić treba otići", poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!