15:35 / 11.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Bernardić: Jedina istinska demografska mjera - dobro plaćen posao

-

-

Foto: - / -

SDP je predložio konkretan plan za mlade i zaustavljanje iseljavanja besplatnim udžbenicima, besplatnim vrtićima, povećanjem dječjeg doplatka, sufinanciranjem najma stana mladim obiteljima i oslobađanjem doprinosa pri zapošljavanju mladih do 35 godina starosti.
Komentirajući demografske mjere koje je danas iznijela predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik SDP-a Davor Bernardić je u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" rekao da je jedina istinska demografska mjera - dobro plaćen posao, a sve ostalo je prodavanje magle.

Cilj nam je zaustaviti iseljavanje. Zato je SDP dosad predložio konkretan plan za mlade i zaustavljanje iseljavanja besplatnim udžbenicima, besplatnim vrtićima, povećanjem dječjeg doplatka, sufinanciranjem najma stana mladim obiteljima i oslobađanjem doprinosa pri zapošljavanju mladih do 35 godina. Predložili smo to prije godinu dana. Žao mi je što to vladajući nisu prihvatili, a nisu stavili niti na dnevni red, rekao je Bernardić.  

Moramo zaustaviti iseljavanje i potaknuti pronatalitetnu politiku. Hrvatska nema vremena čekati da Vlada nešto napravi. Oni su ovdje već dvije godine, a nismo vidjeli nikakve reforme, dodaje. 

SDP za minimalne plaće od 4000 kn neto

Svi nude rješenje i imaju viziju kako riješiti ovaj demografski slom. Znači li to da su to problemi nad čijim rješenjima treba postići široki društveni i politički konsenzus, upitao je urednik i voditelj Ivica Ružičić. Bernardić je pak kazao kako je činjenica da RH izumire i iseljava se. Stoga smo predložili konkretan plan za mlade i zaustavljanje iseljavanja

Istaknuo je i da je potrebno povećati plaće, mirovine kako se ljudi ne bi iseljavali. Zato smo predložili da minimalna plaća ne smije biti manja od 4000 kuna neto. To je minimum minimuma ljudskog dostojanstva, kazao je.

Znamo i kako ćemo smanjiti liste čekanja u zdravstvu na specijalističke preglede. To smo već jednom uspjeli kada smo bili na vlasti, dodaje.

Smatra i da su potrebni prijevremeni parlamentarni izbori. Kada se dogodi ovakva korupcijska afera kao što je Agrokor, teška preko 500 mil. kn, onda Vlada daje ostavku i ide se na prijevremene izbore. Zato još jednom pozivam sadašnju vlast da idemo na izbore, kazao je. 

Trebamo potaknuti konkurentnost hrvatskog turizma i smanjiti PDV u ugostiteljstvu na 13% i porez na dodanu vrijednost, koji se tiče usluga smještaja, na 10%. Govoreći o poljoprivredi kazao je da je potrebno spriječiti ucjene trgovačkih lanaca i uvoznih lobija kojima se onemogućavaju domaći proizvođači da plasiraju svoje proizvode. Spomenuo je i da će se po uzoru na poljski model iskoristiti sredstva EU-a za jačanje malih i srednjih poljoprivrednika, a ne kao dosad samo velikih poljoprivrednih proizvođača. Kao još jednu mjeru u sektoru poljoprivrede spomenuo je smanjenje PDV s 13% na 5% za repromaterijal.

Bernardić: Sukob Pantovčaka i Banskih dvora je "isfingiran"

Govoreći o odnosu predsjednice Republike i predsjednika Vlade, kazao je da na temelju nedavne ankete građana može reći da je sukob između Pantovčaka i Banskih dvora "isfingiran" kako bi se predsjednica Republike bolje pozicionirala u odnosu na nove predsjedničke izbore.

Bilo bi zanimljivo čuti što predsjednica RH misli o aferi hotmail, zašto ne rade institucije pravne države. Ne smijemo se praviti da se korupcija u aferi Agrokor nije dogodila, izjavio je i dodao - u Hrvatskoj ćemo uvesti red. To je moj zadatak.

Na pitanje o rejtingu SDP-a Bernardić je rekao da je siguran u dobar rejting i stabilnost SDP-a te u konačnici dobar rezultat na izborima. Jedini pravi test za rejting su izbori, a anketama se ne zamaram, kazao je.

Što se tiče jačanja Živog zida nisam zabrinut jer su se oni više puta dokazivali kao stranka desnice. Potpisali su referendumsku inicijativu Željke Markić protiv nacionalnih manjina, glasovali su za uklanjanje Trga maršala Tita, bili su protiv Istanbulske konvencije - oni su desnica, rekao je.

SDP je jedina snaga i jedina brana prodoru konzervativnih desnih snaga u Hrvatskoj, izjavio je Bernardić. Dvije referendumske inicijative su usmjerene protiv drugih i drugkčijih u Hrvatskoj. Predstavljaju udar na Srbe, Rome, Bošnjake, Židove i gej populaciju. Na toj referendumskoj incijativi su se svi razotkrili. Nju zajedno podupiru predsjednica Republike, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i predsjednik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić. Svi su oni, kao i Most, klerikalna desnica, zaključio je šef SDP-a.

SDP će se, kaže, protiv nazadnjačkih snaga boriti slanjem Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti tog referendumskog pitanja jer su, ističe, temeljne slobode definirane Ustavom.

Bernardić: Odnosi u stranci generalno dobri

Upitan o stanju u stranci, čelnik SDP-a odgovorio je kako su odnosi u stranci kao i u svakoj obitelji, nekada bolji, nekada lošiji, no generalno odnosi unutar SDP-a su, tvrdi, dobri. Tvrdi i kako su odnosi njega i potpredsjednika stranke Zlatka Komadine izvrsni, nikad bolji te da na zadnjem Predsjedništvu stranke nije bilo teških riječi između njih dvojice.

U kontekstu unutarstranačkih izbora za zagrebački SDP, gdje u završnu utrku za čelno mjesto ide i Denis Hrestak, kojeg mediji nazivaju Bernardićevim kandidatom, šef SDP-a je rekao kako on nema svog kandidata za čelno mjesto.
Nemam svog kandidata. Svi su moji kandidati, kako u Zagrebu tako i u ostatku Hrvatske, poručio je Bernardić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!