22:20 / 11.02.2020.

Autor: HRT/Hina

Bernardić Jeleniću: Izgledali ste kao u lošem mafijaškom filmu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odvjetništva su podigla optužnice protiv 16.102 osobe, a optužna vijeća su potvrdila 96 posto optužnica što, po Jelenićevim riječima, ukazuje na visok stupanj njihove osnovanosti
U Saboru ovoga petka neće biti glasanja koje bi testiralo vladajuću većinu. Kažu da je takva odluka donesena prije glasanja o GUP-u, i to zbog službenog puta većeg broja zastupnika, te da nije povezana sa stanjem u vladajućoj koaliciji. U nastavku šesnaeste sjednice na dnevnom redu je bilo izvješće glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića o radu DORH-a u 2017. i 2018.

Jelenić je rekao da Državno odvjetništvo posebnu pažnju posvećuje radu na predmetima vezanima za korupciju, ali je teško očekivati rezultate preko noći jer je njihov rad opterećen brojnim prijava bez utemeljenja.

Na području korupcije i organiziranog kriminala Uskok odrađuje kvalitetan posao i postiže rezultate koji su na zavidnoj razini, ali s obzirom na to da se radi o složenim predmetima rezultati se ne mogu očekivati preko noći, tim više što je njegov rad opterećen velikim brojem neutemeljenih prijava, rekao je Jelenić. Pojasnio je da je riječ o prijavama građana protiv službenih osoba čiji rad smatraju nezakonitim ili koruptivnim. Iako se provjeravaju sve te prijave, Uskok nije nadzorno tijelo, što se često zaboravlja, kazao je Jelenić.

Veliku pažnju, rekao je glavni državni odvjetnik, DORH posvećuje i rješavanju ratnih zločina, što potvrđuje stalni rad u posljednjih 30 godina i rezultati ostvareni u 2017. i 2018. po kojima su postupci pokrenuti preko gotovo 3700 osoba, a optuženo ih je više od 2100. Unatoč znatnim poteškoćama s pribavljanjem dokaza Jelenić kaže da se provjeravaju sve informacije što će se nastaviti raditi u suradnji s policijom.

Zbog govora mržnje koji je također sve prisutniji u dvije godine zaprimljeno je više od sto prijava, od čega ih je čak 67 odbačeno. Jelenić to objašnjava time što se govor mržnje u kolokvijalnom i pravnom smislu različito shvaća. Što se tiče trajanja istraga i nerijetko javnog kritiziranja njihove navodne dugotrajnosti, Jelenić je kazao da je u 2018. od ukupno 2615 završenih istraga njih 92 posto okončano u roku do šest mjeseci, a samo osam posto u roku do 12 mjeseci.

Odvjetništva su podigla optužnice protiv 16.102 osobe, a optužna vijeća su potvrdila 96 posto optužnica što, po Jelenićevim riječima, ukazuje na visok stupanj njihove osnovanosti.

Lani su prvostupanjski sudovi donijeli presude u odnosu na 15.435 osoba od čega je 91 posto osuđujućih, čime je zadržana otprilike jednaka razina uspješnosti. Na kazne zatvora presuđeno je više od 3000 osoba od čega je gotovo jedna trećina zamijenjena radom za opće dobro. Uvjetne osude su najzastupljenije i čine 75 posto.

Državno odvjetništvo zadržalo visoku stopu ažurnosti u 2017. i 2018.

Indikatori uspješnosti koji su prvi put prikazani u odnosu na rad državnih odvjetništava pokazuju, kazao je Jelenić, da se od 2016. do 2018. stopa ažurnosti povećavala s 91 posto na 104 posto, dok je broj riješenih predmeta po rješavatelju povećan, a istodobno se vrijeme rješavanja skraćuje.

Od 2016. do 2018. broj primljenih predmeta u kaznenom i građanskom odjelu se polako, ali stalno smanjuje što se održava na broj riješenih, odnosno neriješenih predmeta.

Indikatori uspješnosti za sve vrste premeta na svim razinama pokazuje da je stopa ažurnosti viša od sto posto i istodobno se skraćuje vrijeme rješavanja. Iako je broj rješavatelja dosad na općinskog razini u 2018. bio najmanji stopa ažurnosti je bila najveća i iznosila je 105 posto, a riješeno je 314 predmeta po rješavatelju.

Očekivano vrijeme rješavanja kaznenih predmeta protiv nepoznatih počinitelja je najdulje, dok kod svih ostalih predmeta je stopa iznad sto posto.

Uskok je u 2018. primio 491 predmet i nema bitnijih odstupanja od prethodne godine, ali treba naglasiti da se broj neriješenih predmeta stalno smanjuje.

U postupku pred sudovima na kraju 2018. bila su 352 Uskočka predmeta s 987 optuženika bez presude, a stopa ažurnosti Uskoka iznosi 102 posto, i jednaka je kao i godinu ranije.

Rad DORH-a u tri godine nije značajno oscilirao, stopa ažurnosti u 2018. je 104 posto, vrijeme rješavanja se skraćuje, a ukupno je riješeno više predmeta nego ih je primljeno.

Rad kaznenih odjela u 2018. govori da su državna odvjetništva zaprimila 35,154 kaznenih prijava protiv poznatih počinitelja i 26,848 prijava protiv nepoznatih počinitelja, što je u odnosu na obje skupine oko osam posto manje.


Bernardić: Korupcija izjeda hrvatsko društvo

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je kako su izvještaji zapravo izvješća o neradu glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

- Prikladnije bi bilo da se zovu izvješća o neradu glavnog državnog odvjetnika, ustvrdio je Bernardić u saborskoj raspravi te je pobrojao niz predmeta u kojima "DORH nije učinio ništa".

Podsjetio je tako na aferu Agrokor, aferu s APN-om, odlazak 10 ministara zbog sumnje u korupciju, kupovinu zastupnika u Hrvatskom saboru, bogaćenje ministara na sumnjiv način i skrivanje imovine...."A Vi ne činite ništa" , poručivao je Bernardić prisutnom Jeleniću koji je u Saboru branio izvješća.

- Iako je na početku puno obećavao, vrlo brzo je postalo jasno zašto je došao na tu funkciju i zašto je morao otići respektirani borac protiv korupcije Dinko Cvitan, koji danas ima tjelohranitelje jer mu prijete optuženici iz raznih korupcijskih afera, rekao je Bernardić i poručio Jeleniću da se on ne mora bojati jer ne radi ništa.

Istaknuo je da korupcija izjeda hrvatsko društvo zbog čega građani iseljavaju, mladi ne vide budućnost, zemlja je osiromašena i opljačkana, a korist imaju samo 'nedodirljivi'.

Oporba je Jeleniću zamjerila i što je prilikom koncerta povodom otvaranja predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije sjedio u loži s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, Uskokovim optuženikom.

- Znate li kako ste izgledali? Kao u lošem mafijaškom filmu, ocijenio je Bernardić.

- Zašto vam predmeti ne idu dalje, zašto vam predmeti padaju, s čim se to bavite, to bi trebala biti suština rasprave, ali u veljači 2020. bi bila elementarna pristojnost da smo već 2017. odradili, rekla je Anka Mrak Taritaš, predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a.

- To bi bilo dobro da ide samo sporo. Nažalost, ja imam osjećaj da politika ima veliki utjecaj na glavnog državnog odvjetnika, rekao je Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

Jelenića nije zaobišlo ni pitanje o bivšim ministrima.

- Samo je bivšem ministru Kuščeviću skinut imunitet. DORH kao i uvijek provjerava sve relevantne informacije. Mislim da nismo prespori, rekao je.

Zasjedanje Sabora počelo je slobodnim govorima.

Želio bih upozoriti da već skoro dva tjedna naša nova zastupnica ne može prisegnuti, nema glasanja da se potvrdi izvješće mandatno - imunitetnog povjerenstva, komentirao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Glasovanje je bilo planirano za petak, prebacio sam ga na idući petak s obzirom da nemamo velik broj točaka a i jedan broj zastupnika iz vladajuće večine je najavio da ne može biti u petak ovdje, odgovorio je predsjednik Hrvatskog sabora (HDZ) Goran Jandroković.

Gordan Maras (SDP) je u iznošenju stajališta SDP-ova kluba zastupnika istaknuo da su gradonačelnik i HDZ u strahu od građana odigrali "mali performans" i pokušali kupiti vrijeme do trenutka kad će opet biti u mogućnosti oteti prostor građanima.

Dražen Srpak je u ime Kluba HDZ-a ukazao na probleme u Međimurju gdje se, upozorio je, gotovo na dnevnoj bazi događaju loše stvari koje onemogućavaju miran život i suživot između većinskog naroda i romske manjine.

Božo Petrov iz Mosta upozorio je pak da u Hrvatskoj vlada epidemija ovisnosti o kocki koja se prešućuje, dok se stupci pune "egzotičnim virusom iz daleke Kine".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!