08:54 / 14.03.2019.

Autor: M.Š./T.V./HRT/Hina

Bernardić: Marihuanu potpuno legalizirati!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na dnevnom redu je i rasprava o 12 tehničkih izmjena zakona iz resora poljoprivrede prema kojima će poslove iz ovlasti poljoprivredne inspekcije 1. travnja 2019. preuzeti Državni inspektorat.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić predložio je da se u Hrvatskoj omogući uzgoj industrijske konoplje uz iskorištavanje cijele biljke te se zauzeo za potpunu legalizaciju marihuane. - Smatram da bi legalizacijom i liberalizacijom pod kontrolom države ostvarili dodatni rast i prihode koji bi mogli usmjeravati u otvaranje novih radnih mjesta, rezultat legalizacije marihuane bio bi dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje i BDP-a, izjavio je Bernardić u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.

Podsjetio je da Sabor još čeka konačan tekst izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droge, koji je prvo čitanje prošao koncem prošle godine, a temeljem kojeg industrijska konoplja više ne bi bila na popisu biljaka iz kojih se može uzgojiti droga.

- Sad je sredina ožujka, a zakona nema pa mnogi odustaju od proizvodnje, a proizvođači koji se i dalje time bave žale se da su u nepovoljnijem položaju od kolega iz EU jer ne mogu koristiti cijelu biljku u proizvodnji, objasnio Bernardić je te naveo da su površine pod konopljom pale s 2.500 hekatra, koliko ih je bilo 2014. na svega tisuću hekatra u 2016.

Stav je SDP, navodi, da za uzgoj industrijske konoplje ima velik broj jakih argumenata - plasman nije upitan jer je potražnja veća od ponude, dugoročno nema straha od zasićenja tržišta, a biljka se može koristiti za preradu više desetetaka tisuća proizvoda.

Hrvatska je danas u idealnoj poziciji za proizvodnju, ima odličnu klimu, puno obradivih površina, na dobrom je geostarteškom položaju, članica je EU. Zbog svega toga otvara nam se prostor da postanemo lider EU u najbrže rastućem biznisu, proizvodnji kanabisa, ustvrdio je Bernardić, držeći kako ne bi smjeli dopustiti da od te proizvodnje zarađuju drugi.

- Turistička smo zemlja, s obzirom na pozitivna iskustva drugih zemalja, trebalo bi u kontekstu razvoja biznisa vezanog uz proizvodnju industrijske konoplje staviti na dnevni red i potpuno legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe, poručio je predsjednik SDP-a.

"Na nekim proizvodima za rok trajanja trebalo bi pisati - nikad"

Tehničke izmjene 12 zakona po kojima će inspekcijske poslove iz više područja 1. travnja ove godine preuzeti Državni inspektorat, oporbeni saborski zastupici u četvrtak su iskoristili kako bi upozorili da se u Hrvatsku uvozi previše, mahom nekvalitetne hrane koja često nije ispravno označena, a Branimir Bunjac (ŽZ) građane je pozvao da ne kupuju uvoznu hranu.

Od tri obroka u Hrvatskoj, dva su iz uvoza, naša poljoprivreda je na povijesno niskim razinama, poglavito stočarstvo i mljekarstvo, ističe Alen Prelec (SDP).
Jedina smo članica EU-a koja ima značajan porast svih oboljenja i u kojoj se smanjila očekivana životna dob, kaže Željko Lenart (HSS) i na pitanje zašto je tako, odgovara "zato jer jedemo smeće".

Kad je riječ o roku trajanja proizvoda, na nekima bi bilo najbolje napisati 'nikad' jer su toliko nekvalitetni da nisu za potrošnju, tvrdi zastupnik suglasan s kolegama koji upozoravaju da hrana u Hrvatskoj nije kvalitetno označena ili se, pak, obmanjuje proizvođač što kupuje.

Bunjac: Ne kupujte uvoznu hranu!

O deklariranju hrane u Hrvatskoj se samo formalno govori, hrana se slabo ili nikako ne označava, kaže Branimir Bunjac (ŽZ) pa apostrofira problem GMO-a od kojeg smo navodno slobodni, iako ima informaciju da ga sadrži preko tisuću namirnica koje jedemo".

- Zašto se ne poštuje obveza deklariranja GMO-a, pita Bunjac, koji je građane pozvao da ne kupuju uvoznu i hranu iz trgovačkih lanaca, da se dobro informiraju što jedu.

- Ta hrana koju kupujemo je otrovna, ona će vam dugoročno proizvesti veliku štetu, uvjerava građane te ih poziva da se "zaštite koliko mogu jer ih vlastita država ne želi zaštititi, nego otrovati".

Josip Križanić (HDZ) podržava da poljoprivredne, lovne, veterinarske, šumarske i fitosanitarne inspekcijske poslove Ministarstva poljoprivrede 1. travnja preuzme Državni inspektorat. To je na tragu Vladine odluke o smanjenju broja agencija koje spojene neće imati ravnatelje, vozače, tajnice, kaže zastupnik koji smatra da bi takav ustroj trebao biti racionalniji i jeftiniji.

Drugačije viđenje ima Lenart. Na čelu 'megainspekcije' bit će čovjek određene političke opcije s velikom batinom, moći će vedriti i oblačiti u ovoj našoj državici, tvrdi zastupnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!