19:34 / 26.03.2018.

Autor: D.P./HRT

Bernardić: Nitko iz SDP-a nije ni pomislio da neće podržati Istanbulsku konvenciju

-

-

Foto: - / -

Prije dva dana iz SDP-a je izbačen Mirando Mrsić. Jesu li tim činom riješena unutarstranačka previranja i sukobi u središnjem Dnevniku govorio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.
Nakon što je prije dva dana iz SDP-a izbačen Mirando Mrsić, šef stranke izrazio je nadu kako je to posljednji put da SDP nekoga izbacuje. Jesu li tim činom riješena unutarstranačka previranja i sukobi u središnjem Dnevniku govorio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Na pitanje zašto se vrh SDP-a odlučio na izbacivanje Miranda Mrsića iz stranke rekao je: "Gospodin Mirando Mrsić je isključen i isključio je sam sebe iz stranke. Imao je već jednu opomenu pred isključenje. Postupio je suprotno mišljenju akcijske radne grupe, suprotno mišljenju savjeta za rad i mirovinski sustav i suprotno odluci Predsjedništva. Mi smo na sjednici Predsjedništva praktički jednoglasno donijeli odluku da zaštitimo stranku, donijeli smo odluku o isključenju koju je kasnije potvrdio Glavni odbor."

"Svaki pojedninac u stranci treba znati da nitko nije iznad interesa stranke i da kad se donese odluka, bez obzira slagali se mi s njom ili ne, odluka se mora poštovati. Predsjedništvo je donijelo odluku, donijelo je odluku stručno radno tijelo i stručni savjet. Nakon toga on se oglušio na odluku o povlačenju zakona i posljedica je jasna", istaknuo je predsjednik SDP-a Bernardić.

Na pitanje kontrolira li on klub zastupnika, Bernardić je odgovorio da je na toj sjednici bilo 12 članova Predsjedništva što je "ogromna većina, a da je kod glasovanja samo jedna članica bila suzdržana".

Govoreći o uvođenju funkcije političkog tajnika kazao je: "U subotu smo imali nova imenovanja koja su imala za cilj jači i bolji SDP spreman po treći puta preuzeti odgovornost za Hrvatsku. Politički tajnik je doajen demokracije Davorko Vidović koji će svojim znanjem i iskustvom na pravi način odgovoriti tom izazovu, a funkcija političkog tajnika ima zadatak ojačati rad na ključni procesima i osnažiti SDP."

Upitan kako je došlo do promjene mišljenja o ratifikaciji Istanbulske konvencije, jer je samo dan prije njegove izjave da će podržati ratifikaciju bilo priopćenje da neće ako bude dodataka na dokument kazao je: "To nitko nije rekao. Moram demantirati te zlonamjerene špekulacije. Nitko iz SDP-a nije ni pomislio, a kamoli rekao da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije."

Na pitanje ima li po njegovom mišljenju rodne ideologije u Konvenciji rekao je "da rodne ideologije nema, ali ima roda."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!